10.8 C
Leskovac
nedelja, maj 5, 2024
NAJNOVIJE VESTI
HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu Leskovac

Grad Leskovac i organizacija ASB potpisali sporazum o tehničkoj podršci u zapošljavanju Roma

Pročitajte

U Svečanoj sali grada Leskovca danas je potpisan sporazum o saradnji između Grada Leskovca i nemačke nevladine organizacije ASB, kojim je predviđena zajednička realizacija projekta „Tehnička podrška i podrška u zapošljavanju za Rome i romske organizacije u Srbiji“, odobrenog od strane nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ukupna vrednost finansijske podrške obuhvaćene projektom iznosi 40.500 evra, u okviru kojih će Grad sudelovati sa 7500 evra. Projektom je predviđena jednokratna i bespovratna pomoć u vidu grantova za započinjanje sopstvenog biznisa za 15 korisnika, kao i za paket opreme za „Dom kulture Roma“ u Leskovcu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, tim povpdom na press konferenciji kazao je da je ovo samo nastavak uspešne saradnje koju lokalna samouprava ima sa ASB-om, jer se u prethodnoj godini zajednički sproveli dva projekta: „Projekat osnaživanja i podrške socijalno ugroženim porodicama koje se bave poljoprivredom“, kada je 12 porodica dobilo plastenike i pripadajuću opremu za započinjanje sopstvenog biznisa, kao i projekat “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji”, baziran na radionicama i obukama za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju 14 korisnika sa teritorije grada Leskovca.

„Cilj ovakvih projekata jeste da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih pojedinaca u našem gradu i da se stvore bolji uslovi za njihov život i zaposlenje. Ovim sporazumom nastavljamo vrlo dragocene partnerske odnose koje lokalna samouprava ima s nevladinim sektorom, a glavnu blagodet takve socio-ekonomske politike osetiće upravo građani Leskovca,“ – i dodao da je leskovački Dom kulture Roma specifična institucija takvog tipa u Srbiji i da ima 13 upošljenika“, naglasio je Cvetanović.

Ispred nevladine organizacije ASB obratio se direktor kancelarije za Srbiju, Gordan Velev. On je izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci i saradnji, jer je jedino partnerskim odnosom između grada i same nevladine organizacije bilo moguće obratiti se nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova za finansiranje ovog projekata. Budući da su efekti ranije saradnje sa Gradom na implementaciji projekata bili vrlo povoljni, Velev je istakao da se već sada razmišlja da se u tom pravcu ide i u sledećoj, 2023. godini. Кonkursi za izbor korisnika biće objavljeni na sajtu Grada Leskovca, potom će se izvršiti izbor korisnika i na kraju podela grantova. Velev je naveo i da je ASB organizacija koja se prvenstveno bavi socijalnim pitanjima i u tom kontekstu se i bira tip podrške koji bi krajnjim korisnicima bio najkorisniji. Sama organizacija sprovodi i stručno osposobljavanje korisnika za samostalnu delatnost, a time što im dodeljuje i potrebnu opremu, u potpunosti ih osposobljava da svojim radom ostvare možda ne toliko veliki, ali ipak vrlo značajan dohodak u porodičnom budžetu.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img