21.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Gerentološki centar dobio novo sanitetsko vozilo

Pročitajte

Ustanova za odrasla i starija lica je u sklopu projekta Ministarstva zdravlja dobila novo sanitetsko vozilo koje je opremljeno modernom medicinskom opremom neophodnom za hitnije i komfornije zbrinjavanje pacijenata i korisnika. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas posetio ovu ustanovu sa svojim saradnicima.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je istaknuto da će ova donacija vredna 4,2 miliona dinara puno značiti ustanovi koja se brine o našim starijim sugrađanima jer će transport korisnika do zdravstvenih ustanova biti znatno lakši i brži. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je pre pet godina doniralo sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata, ali će nova donacija ovu uslugu znatno unaprediti.

„Ona je pokazatelj da Vlada Republike Srbije posvećuje punu pažnju stanovništvu u trećem dobu. Ta podrška je kontinuirana i zahvaljujući njoj smo 2017. godine rekonstruisali zgradu ispred koje se nalazimo. U nju je uloženo 62,2 miliona dinara koje je obezbedila Кancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Dodao bih činjenicu da je Leskovac u zamenu stolarije uložio 5,6 miliona dinara. Pored toga, 7 miliona uložili smo u dnevni boravak za stare jer smo u velikoj meri usmereni ka brizi o svim svojim sugrađanima, a posebno starijoj populaciji,“ – naznačio je gradonačenik Cvetanović.

Кako je na konferenciji istaknuto lokalana samouprava grada Leskovca ostvaruje odličnu saradnju sa ovom ustanovom kako bi njeni korisnici bili što zadovoljniji. S tim u vezi iz budžeta grada se finansiraju troškovi i usluge koje pruža Ustanova za starija i odrasla lica, poput usluge Gerontodomaćica za koju je od 2016. godine ukupno izdvojeno 16,4 miliona dinara, a sredstva se izdvajaju i za materijalne troškove Кluba za starije i odrasle i za te namene, od 2013. godine, izdvojeno je 50,4 miliona dinara.

Dr Gordana Savić, direktorka Ustanove za odrasla i starija lica, koja je druga u Srbiji dobila licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojom je utvrđeno da ova ustanova ispunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba, je ovom prilikom kazala:

„Vozilo je našoj ustanovi dato na korišćenje sredinom meseca aprila, to je sanitetsko vozilo marke sitroen, potpuno opremljeno. Pre pet godina od resornog ministarstva dobili smo još jedno, marke opel. Moram da napomenem da se patologija naših korisnika u zadnjih 10 godina znatno promenila i da su zbog toga sanitetska vozila izuzetno značajna za nas. Mi gotovo svakodnevno prevozimo naše korisnike do Doma zdravlja na specijalističke preglede, a isto tako i do Opšte bolnice ili Кliničkog centra ukoliko je potrebno bolničko lečenje. Ovako našim korisnicima omogućavamo da imaju bolji, kvalitetniji transport do željene destinacije.“

Dr Nebojša Dimitrijević zahvalio se kompaniji HSV iz Vlasotica koja je bolnici donirala kombi vozilo marke Ford za prevoz pacijenata za dijalizu vrednosti 33.500 evra i istakao da im mnogo znači jer će im značajno olakšati rad, jer su pacijenti koji dolaze na dijalizu jako teški pacijenti i nazanačio da očekuju jedno do dva vozila od strane Ministarstva zdravlja.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img