9.8 C
Leskovac
petak, april 19, 2024

Promovisan Novi zavet na romski jezik, u planu je prevod i Starog zaveta(VIDEO)

Pročitajte

Posle 11 godina rada iz štampe je izašao Novi Zavet prevod na romski jezik, koji je danas i promovisan u Protestantsko evanđeoskoj crkvi u Leskovcu.

Promociji je prsustvovala Vera Mitić generalni skretar Bilijskog društva Srbije, jerej Miroslav Jovanović predstvanik Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Islamske zajednice u Leskovcu, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Prevod Novog zaveta na romski jezik podržalo je Biblijko društvo Srbije koje je član velike svetske porodice koju čine nacionalna biblijska društva iz 145 zemalja, a koja sovjim radom pokrivaju oko 200 zemalja širom sveta. Predsednik Društva je Njagovo Preosveštenstvo episkop šabački Gospodin Lavrentije.

„Jako je važno da svi ljudi u svetu imaju reč božiju na svom maternjem jeziku i tako smo došli do ideje da i Romi na jug Srbije treba da imaju reč Božiju na sviom maternjem jeziku“, kazala je Vera Mitić generalni sekretar Biblijskog društva Srbije.

Šerif Bakić pastor Protestantske evanđeoske crkve“Zajednica Roma“ koji je zajedno za profesorom Tanetom Kurtićem i književnikom Alijem krasnićijem prevoeo Novi zavet na romski jezik, objasnio je, da je za prevod korišćen gurbetsko-arlijski dijalekt koji je najzastupljeniji kod Roma na jugu Srbije.

On je objasnio da će ovaj Novi zavet sa ovim dijalektima moći da koriste i Romi iz regiona poput Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Bakić je najavio nastavak saradnje sa Biblijskim društvom Srbije i najavio da je u planu prevod celokupnog Starog zaveta na romski jezik.

Na kraju promocije Novi zavet besplatno je podeljen gostima i članovima crkve.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Istraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godina

Prema podacima najnovijeg istraživanja Isntituta za javno zdravlje  „Dr Milan Jovanović Batutu“ pokazuje da je trećina učenika petog i...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img