14.8 C
Leskovac
četvrtak, mart 28, 2024

Doprinos Roma kulturi u Srbiji

Pročitajte
Foto: ROMinfomedia
U organizaciji Odbora za proučavanje života i običaja Roma SANU danas u Svečanoj sali SANU je održan naučni skup pod nazivom „Doprinos Roma kulturi naroda u Srbiji“.


Predsednik SANU-a Vladimir Kostic u uvodnom obraćanju je rekao da je SANU dužan da istraži doprinos Roma kulturi. Napomenuo je da svaka 9. osoba ide na počinak gladna, odnosno da 795 miliona gladnih ljudi ima širom sveta. I pitao je koliko je među njima Roma?

U prvom delu ovog naučnog skupa, kojim je predsedavao Dragoljub Acković, učesnici su govorili o uticaju Roma na književnost i jezik.

O značaju uticaja Roma na muziku naroda u Srbiji učesnici su govorili u drugom delu naučnog skupa. Ovom delu naučnog skupa predsedavao je Osman Balić.

U trećem segmentu učenici su predstavili svoja naučna viđenja o doprinosu Roma običajima, sportu, odnosno svakidašnjem životu, dok je u poslednjoj sesiji reči bilo o uticaju na film i vizuelnu umetnost.

U organizacionom odboru ovog naučnog skupa su bili akademik Tibor Vardi, profesor Svenka Savić, profesor Dragoljub B. Đorđević, profesor Dragan Todorović, doktor Dragoljub Acković i Dragica Puljarević.

Izvor:Novi Magazin

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Cvetanović i Alijević potpisali ugovor o donaciji 3 miliona dinara za uredjenje hrama romske crkve

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i starešina crkve Selim Alijević potpisali su danas ugovor o donaciji tri miliona dinara...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img