1.5 C
Leskovac
ponedeljak, januar 20, 2025

MEDJUNARODNO  TAKMIČENJE UČENIKA BUDUĆIH MAJSTORA ROŠTILJA

Pročitajte

Petog dana brojnih turističkih aktivnosti  u Leskovcu ,u petak 30-og avgusta,tokom ovogodišnje 34-e za redom tradicionalne gastronomsko-turističke manifestacije „Leskovaččka Roštiljida“ održano je 31 put za redom takmičenje talentovanih učenika kuvarstva završnih razreda, budućih majstora roštilja.

    U finalnom delu takmičenja u restoranu leskovačke Srednje trgovinsko-ugostiteljske škole svoje varjače ukrstiuli su mlade roštiljdžije iz sledećih škola: Srednja škola „Svetozar Krstić Toza“ iz Vučja,Ugostiteljsko-turistička škola iz Čajetine,Ekonomsko-trgovinska škola iz Vranja,Ekonomsko- trgovinska škola iz Prijepolja,Ekonomsko – trgovinska škola iz Paraćina,Ugostitelsjko- turistička škola iz Beograda,Ugostiteljsko-gastronomska škola“Lazar Tanev“- Skoplje iz Severne Makedonije,dveekipe grada domaćina Trgovinsko-ugostiteljskoie škole iz Leskovca i Srednjeturističke škole „Nikola Jonkov-Vapcarov“ iz bugarskog grada Ćustendila izvan konkurencije.

   Ovom prilikom radove mladih majstora roštilja ocenjivao je „izvorni žiri“ koji je bio prvi stručni žiri na ovom takmičenju pre 30 godina,a kojim je danas predsedavao iskusni profesor kulinarstva Zoran Todorović.

   Škole su se takmičile ekipno uz stručnu pomoć  prfesora kulinarstva iz škole koje ih akredituje. Celokupan materijal,izbor mesa i opreme,omogućila je škola domaćin iz Leskovca.

   „U poslednjih 30 godina,kako se aktivno bavim prozvodima od mesa,najbolje roštilj meso na evropske trpeze dolazi sa juga Srbije…“,stiče profesor Todorović doajen srpskog kuvarstva.

   Učesnike ovog svoijevrsnog takmičenja u ime školke u Leskovcu pozdarvio je rukovodilac ove škole Radoslav Ilić, a o značaju jela od roštilj mesa  inspirativno je godorio profesor Slaviša Milenković.

   Leskovačka Srednja trgovindsko-ugostiteljska škola ove jeseni u djačke klupe imaće oko 750 učenika od kojih nešto više od 500 djaka u kulinarskim i turističko-komercijalnim profilima.

   Prema mišljenju stručnog žirija iz reda profesora sa kojim smo razgovarali najbolji utisak ostavila Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda. Mi smo pak zapazili odlično servirani i reš pečeni roštilj Kristine Nikolić i Matije Djordjević iz Čajetine.

Mladi tim roštiljdžija iz Praćina: Ognjen Brkić,Milan Milojković  i Bogdana Stojimenović shodno kulinarskoj tradiciji Paraćinaca ubacili su džigericu u skrami  u cvetu leskovačkih ćevapčića…

Takmičenje se odvijalo u dve celine,prvu su inili takmičari iz Vučja,Čajetine,Beograda i Vranja a drugu grupu za skarama ostali gradovi,ekipe grada domaćina i gosti i iz inostranstva.

       Gotovo sve što je danas ispečeno na povećim skarama u školi u Leskovcu na brzinu je nakon proglašenja pobednika ipodele diploma,medalja i pehara učesnicima takmičenja,  pojedeno u prisustvu brojnih gostiju i predstavnika brojnih regionalnih medija. 

Inače iz ove leskovačke srednje škole su ponikli gotovo svi dosdašnji pobednici u pravljenju „Pljeskavice za Ginisa“ i „Najveće pljeskavice iz ruku“…

  Tomislav Stevaović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Grad Leskovac isplatio naknadu za 14 prvorođenih beba u 2025.godini

Iz budžeta Grada Leskovca isplaćeno je 18.033.872 dinara. Ukupno 420.000 dinara isplaćeno je na ime naknade za 14 prvorođenih beba...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img