27.8 C
Leskovac
nedelja, jul 7, 2024

Kako ulaganja u Rome mogu da reše problem radne snage

Pročitajte
Ulaganje u romsku populaciju, koja je mlada, preduzetnička, govori nekoliko jezika već od malih nogu i koja uglavnom radi u domenu neformalne ekonomije, podržava napredak i prosperitet Srbije i njene ekonomske budućnosti, rekao je FoNetu predstavnik Romske fondacije za Evropu Željko Jovanović.

On je nakon predstavljanja izveštaja „Jačanje rasta na Zapadnom Balkanu: Kako ulaganja u Rome mogu da reše problem radne snage“ ocenio da taj izveštaj sagledava jednu novu realnost.

„Realnost je da su Romi jedan od veoma važnih elemenata za budućnost srpske ekonomije, ekonomije regiona i verovatno ekonomije Evrope“, kazao je Jovanović.

Dodao je da to što je romska populacija najmlađa populacija u Evropi, u smislu nacionalnih manjina i etničkih zajednica, predstavlja veliki potencijal za budućnost kao radna snaga svih ekonomija u regionu, pa i Srbije.

Prema njegovim rečima, izveštaj je pokazao da bi se, ukoliko Romi prođu kroz programe prekvalifikacije i dokvalifikacije i tako dobiju radna mesta u deficitarnim zanimanjima, uloženi novac vratio u periodu od dve do pet godina.

Među deficitarnim zanimanjima su poslovi zavarivača, vozača kamiona i autobusa, kelnera i kuvara, tvrdi Jovanović.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da postoji mnogo programa u okviru IPA podrške zapošljavanju Roma, koje finansira Evropska unija.

Podrška, kako je objasnila, ide kroz različita ministarstva – prosvetu, privredu, zaštitu životne sredine i druga resorna ministarstva.

„Vi znate da su naši sugrađani romske nacionalnosti vrlo često uključeni u reciklažu kao instrument i do sada je to bila neformalna, a sada se to prevodi u formalnu aktivnost, znači zapošljavanje za ove ljude“, kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, to sve zajedno znači podršku onome što je do pre samo pet ili šest godina bio ozbiljan problem, a to je registracija Roma i njihovo uvođenje u matične knjige.

„Tu sada Srbija stvarno ima puno napretka i danas smo mogli čuti da je zapravo ono što je do pre nekoliko godina bilo donatorska pomoć za unapređenje položaja Roma, sada sistemska mera“, naglasila je ona.

Kako je napomenula, na panelu je bilo reči i o tome kako organizacije civilnog društva mogu doprineti svemu tome.

Miščević je ukazala na to da je polazna tačka bila činjenica da veliki broj Roma nije zaposlen.

„Taj indikator ćemo staviti u reformsku agendu, imamo podršku Evropske komisije, sve institucije Vlade Srbije učestvuju u sprovođenju, ali nam su potrebne civilne organizacije koje će pomoći da osnažimo Rome da se deklarišu, da uđu u sistem i na kraju da dobiju poslove“, rekla je Miščević.

Objasnila je da se krenulo od vesti da se za Moravski koridor traži 100 vozača kamiona.

„Obrazovanjem za vozača kamiona koji traje pola godine, uloženo u to obrazovanje se vraća za manje od pet godina, a svake godine je dobit viša od 20 odsto“, kazala je Miščević, navodeći da u tome nema gubitka, već je gubitak ako se ništa ne uradi.

Izvor:Novi magazin

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Od 10.jula u Srbiji poskupljuje putarina

Vozači u Srbiji plaćaće od 10. jula veće putarine na osnovu novog cenovnika shodno odluci o visini posebne naknade...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img