16.8 C
Leskovac
petak, jun 28, 2024

Sećanje na proterivanje Roma sa Kosova pre 25 godina

Pročitajte

13. juna u gradu Troja Francuska održaće se manifestacija 25. godina sećanja na etničko čišćenje Roma sa Kosova.

Od 13. juna 1999. Romi su sistemski proterani sa Kosova nakon što su tamo živeli više od 600 godina. Danas samo mala manjina kosovskih Roma još uvek živi u zemlji, sa više od 80 posto koji žive u dijaspori, raštrkani širom Europe i izvan nje.

Nakon rata na Kosovu i povlačenja jugoslavenske vojske, većinsko stanovništvo Kosova počelo je proterivati ​​Rome iz njihovih domova i naselja. Ovo etničko čišćenje 150.000 Roma bilo je popraćeno teškim ratnim zločinima: mnogi su ljudi mučeni, silovani i ubijeni. Na stotine ih je do danas nestalo, a rodbina ne zna što im se dogodilo ni gdje su im posmrtni ostaci. Kuće i naselja Roma su opljačkani i zapaljeni ili zauzeti. Fabrička mahala, najveće romsko naselje na Kosovu, u kojem je živelo 8.000 ljudi, potpuno je uništena.

Sudbina Fabričke mahale i njenih stanovnika takođe je u središtu izložbe fotografija koja će biti postavljena u Troyesu 13. juna 2024. povodom 25. dana sećanja na prognane Rome sa Kosova.

Dan sećanja organizuje Union des Rroms de l’ex Yougoslavie en Diaspora (URYD) zajedno s Roma Centre eV/ Roma Antidiscrimination Network, Union Romani de France i RROMEUROPE.

Događaj će se održati u Francuskoj:

Maison des Associations, Avenue Pasteur 63, 10000 Troyes

Na obeležavanju govoriće Burhana Osmanija i Nedzmedin Neziri iz URYD-a, Vanko-Stefan Rouda, počasni predsednik Rromano Maskarthemutno Khetanipe Rromani Unia i suosnivač Svetskog kongresa Roma 1971., dok će na panel diskusiji govoriti Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, Imer Kajtazi, REU Jekhipe, Belgija, Kenan Emini, Roma Center eV/ Roma Antidiscrimination Network, Nemačka.

Na događaju će biti i otvorena izložba fotografija prognanih Roma sa Kosova i Metohije.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

IM MEMORIAM: ZORAN BAKIĆ-PERA

Zoran Bakić-Pera posle kraće bolesti preminuo je u 55 godini života u sredu 26.juna 2024.godine u Beogradu. Bakić je bio...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img