6.8 C
Leskovac
utorak, april 30, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Medijski radnici udruženi u nameri da se spreči diskriminacija prema Romima u medijima

Pročitajte

Filozofski fakultet u Nišu je domaćin druge radionice namenjene medijskim radnicima o načinima izveštavanja o pripadnicima romske nacionalnosti. Među govornicima su bili i Romi koji su sami medijski radnici, ali i oni koji kroz svoje aktivnosti prate probleme Roma.

Pedagoški asistent i novinarka „Kopernikusa“ iz Raške Biljana Jovanović je istakla da postoji puno projekata za pomoć Romima, ali je neophodno da oni žele sami sebi da pomognu.

„Danas je u Srbiji veoma teško biti Rom iz mnogo razloga. Zbog tog položaja u koji sami sebe postavljamo do toga da mi ne želimo da se obrazujemo i da radimo. Ja kao pripadnik romske nacionalne manjine imam pravo da to kažem, a da me niko ne osuđuje jer dolazim iz romskog naselja. Jako je malo pripadnika romskih naselja koji se „izvuku“ i postanu neko i nešto u odnosu na masu koja živi načinom života kakvim oni znaju“, rekla je Biljana Jovanović.

Ona je zaključila da je ponosna što je Romkinja i ističe da je zahvaljujući svom poreklu postigla puno..

Niški novinar i urednik portala „Roma world“ Turkijan Redžepi ističe da je novinarska scena u Nišu možda i najnaprednija kad se radi o izveštavanju o Romima.

„Grad Niš i kolege koje radimo ovaj posao prednjačimo u odnosu na druge. Kad pogledamo situaciju u Srbiji nema baš toliko izveštavanja o pripadnicima romske zajednica sa tim stereotipima i predrasudama i diskriminacije. To ipak nije dovoljno, mora da se radi mnogo više na tome“, kaže Redžepi.

On dodaje da nema mnogo Roma među novinarima, i ukoliko ih ima, to su novinari koji se bave isključivo Romima. Smatra da bi bilo idealno da na RTS-u može da se vidi romski reporter ili voditelj, koji će izveštavati o svakodnevnim pričama, i tek tad se može govoriti o dobrom smeru ka inkluziji.

Redžepi je zaključio da su projekti države i lokalnih samouprava dosta pospešile obrazovanje i zaposlenje među Romima, ali veruje da ipak može i u tom polju da se napreduje.

Niški novinar je na kraju apelovao na Rome da moraju više pažnje da obrate na obrazovanje, a institucijama je poručio da moraju imati više sluha za probleme Roma.

Igor Jovanović, aktivista i ambasador anticiganizma pojašnjava da je siromaštvo generator svih problema i iz toga proističe velika važnost obrazovanja. Poseban je problem neobrazovanih žena, koje ne mogu da dođu do posla i rano se udaju, navodi Jovanović.

„Značajno smo se pomerili sa mrtve tačke po tom pitanju. Niko više ne govori da su rani brakovi deo tradicije. Uvek mi je bilo mučno da slušam i od strane većinskog naroda, ali i od strane ljudi koji dolaze iz romske populacije. Rani brakovi su negativna praksa i nadam se da ćemo uskoro tome stati na put“, izjavio je Jovanović.

Krajna ocena ovih predavanja i radionica je da je diskriminacija u medijskom izveštavanju o Romima najčešće prisutna u situacijama kad se ističe nacionalnost u negativnoj situaciji, a što se ne čini kad je u pitanju većinsko stanovništvo. Pored toga, neophodno je i da se izveštava o lepim događajima koje organizuju brojna romska udruženja.

Gradski portal 018

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img