12.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Unija Roma Srbije: Nestorović širi mržnju prema Romima

Pročitajte

Unija Roma Srbije izrazila je, kako su na naveli u saopštenju „duboko zgražavanje i gorčinu zbog kontinuiranog i nečuvenog ponašanja doktora i narodnog poslanika Branimira Nestorovića“. Unija je saopštila da Nestorović ponovo širi mržnju prema Romima na televiziji sa nacionalnom frekvencijom „Happy“.

U apelu u kom se poziva na reakciju državnih institucija, Unija Roma navodi da smo „ponovo svedoci sramotnog vređanja romske zajednice od strane doktora i poslanika Nestorovića“, tokom gostovanja na televiziji Happy u emisiji „Dobro jutro“, gde je ponovo uvredio romsku zajednicu koristeći neprihvatljive i uvredljive izraze „Cigani“.

Naime, Nestorović je izjavio: „Došlo je do kraja kada mora ko Cigani na suđenju…“

„Napominjemo da prethodni incidenti u kojima je Nestorović iznosio rasističke izjave iz Narodne skupštine Republike Srbije prema Romima nisu naišli na adekvatnu reakciju. Nečinjenje nadležnih organa predstavlja opasnu nemoć koja podstiče ponovna vređanja i širi atmosferu netrpeljivosti. Ovakvi incidenti ne samo da povređuju dostojanstvo romske zajednice, već i šalju jasnu poruku da političari mogu slobodno iznositi uvredljive izjave bez ikakvih posledica“, ističe se u saopštenju, a prenosi N1.

Unija Roma Srbije je zahtevala izvinjenje od strane Nestorovića ali je ono izostalo, a ponovno vređanje Roma jasno pokazuje duboko ukorenjene rasističke stavove doktora i poslanika Nestorovića, navodi Unija.

„Ono što je još poražavajuće jeste izostanak bilo kakve reakcije od strane državnih institucija, i pored apela romske političke partije Unije Roma Srbije. Očekivali smo odgovornu reakciju državnih institucija, svih parlamentarnih političkih partija, koje smo više puta pozivali da osude ovakve rasističke izjave. Tražili sastanke kako bismo izrazili zabrinutost zbog porasta govora mržnje prema romskoj zajednici i na kojim bi predlagali mere za suzbijanje netolerancije prema Romima, nažalost, svi naši apeli su ostali bez odgovora, izostala je reakcija, a time i jasan signal da li će se ovakvo ponašanje i dalje tolerisati ali i garancije da će ovakvi slućajevi u budučnosti biti sankcionisani“, ističu iz Unije.

U saopštenju se navodi da očekuju od televizije Happy da odmah javno osudi ovakav govor mržnje i iznese javno izvinjenje romskoj zajednici. „Emitovanje ovakvih izjava na televiziji sa javnom frekvencijom je nedopustivo i televizija ‘Happy’ mora preuzeti odgovornost za svoju ulogu u širenju diskriminacije. Dodatno, izostanak reakcije urednika emisije i voditelja na ovaj gnusan govor dodatno ukazuje na duboko ukorenjene probleme u medijskom sektoru kada su u pitanju pripadnici romske nacionalne manjine. Njihova pasivnost je u najmanju ruku saučesništvo u širenju rasističkih stavova“, piše u saopštenju.

Unija Roma Srbije poziva sve građane, nevladine organizacije i institucije da se pridruže u osudi ovog sramotnog ponašanja. „Građani zaslužuju javne ličnosti koje promovišu toleranciju, jednakost i poštovanje, a ne one koje podstiču mržnju i diskriminaciju“, zaključuju.

Izvor:N1/nova.rs

foto:fb Miloš Mihajlović

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img