17.8 C
Leskovac
četvrtak, maj 2, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Gradonačelnik Cvetanović: Biti priznat i naći se među 330 gradova Evrope, za nas predstavlja podstrek i stimulaciju da nastavimo sa razvojem grada i time unapredimo pre svega kvalitet života naših uvaženih sugrađana

Pročitajte

Leskovac zauzeo prvo mesto na listi Fajnenšel tajmsa, okarakterisan kao grad najprivlaniji investitorima
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je održao konferenciju za medije povodom činjenice da se grad Leskovac našao na prvom mestu kao grad privlačan investitorima, u evropskom magazinu FDI, publikaciji Fajnenšel Tajmsa.

Gradonačelnik Cvetanović je podsetio da ovo nije prvi put da se Leskovac našao na pomenutoj listi, te da je grad na Veternici 2020. godine zauzeo drugo mesto, sada se našao na prvom mestu.

„Kada govorimo o ovoj temi, moramo da pomenemo i BFC sertifikat čiji smo četvorostruki nosioci sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33%, a on se ne dobija tako lako.

Napredak na ovom polju i zauzimanje vodećeg mesta na listi gradova najprivlačnijih investitorima rezultat je velikog rada, posvećenosti kako privredi, tako i ostalim oblastima, neprekidnog ulaganja u infrastrukturu, činjenice da u Leskovcu imamo dobre, vredne, marljive radnike i da svoju atraktivnost u pogledu investiranja konstantno unapređujemo i podižemo na viši nivo.

Biti priznat i naći se među 330 gradova Evrope, za nas predstavlja podstrek i stimulaciju da nastavimo sa razvojem grada i time unapredimo pre svega kvalitet života naših uvaženih sugrađana i sliku Leskovca kao evropskog grada koji se ponovo opravdano našao kao region budućnosti.“

Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik je kazao da su prilikom ocenjivanja gradova posmatrani brojni faktori i da je Leskovac dobio najviše poena u Evropi u obračunu za investitore kako bi oni uopšte došli da ulažu u naš grad. Kritertijumi su bili i troškovi priključka na električnu energiju, sami troškovi električne energije, troškovi i vreme za dobijanje dozvola za osnivanje preduzeća, troškovi izvoza i uvoza, dobijanja građevinske dozvole i plaćanja poreza.

Gradonačelnik Cvetanović je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je na kraju 2012. godine broj nezaposlenih bio je 22.812 osoba, a zaključno sa januarom 2024. iznosio je 11.898 lica, da je rad domaćih preduzetnika, kao i stranih investitora omogućio je da u Leskovcu zaposlenje pronađe 11 hiljada ljudi, u odnosu na preko 20 hiljada ljudi koji su ostali bez posla u vreme odgovornosti nekih drugih. Dodao je da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku: u Leskovcu je 2012. godine prosečna neto zarada iznosila 31.980 dinara, bruto 44.435 dinra, dok je u novembru 2023. godine , od kad su poslednji objavljeni podaci, jeste 65.735 dinara neto zarada, dok je 90.865 dinara bruto. Govorio je i o brojnim stranim i domaćim kompanijama koje posluju u Leskovcu i dodao da je siguran partner i podrška uvek u nastojanju da se unapredi Leskovac i otvore nova radna mesta.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img