22.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Ženski Odisej prepričan u Leskovcu

Pročitajte

U kamernom holu Leskovačkog kulturnog centra-LKC-a,u četvrtak 8-og februara tekuće godine,održano je veoma zanimljivo književno veče,odnosno promocija poslednjeg romana autora Vladimira Pištala,upravnika Narodne biblioteke Srbije,pod imenom „PESME O TRI SVETA“,u izdanju IP“AGORA“-Novi Sad,2023.godine.

O romanu su sa zanimljivim kazivanjem nastupili autor romana i gosti Nenad Šaponja ispred izdavača, i Velimir Radulović pesnik i kritičar. Književno veče je sa velikim uspehom vodila Ivana Ristić urednik LKC-a.
Uvaženi profesor doktor istorijskih nauka i vrsni pravnik Vladimior Pištalo (64) upustiuo se u zanimljivo kazivanje veoma zanimljive romanske priče o Ozani Bolici, ženi robinji sa kraja 17 i početka 18 stoleća. Ova žena svojevrsni heroj i pustolov je zbirna neispričana priča o Odiseju i Don Kihotu.

Brojnu leskovačku književnu publiku u LKC-u posebno je privuklo kazivanje autora romana o gradnji crkvice na vešatčkom ostrvcetu u srcu Boke Kotorske, u blizini Perasta,gde su morari pre ženidbe donosili po jedan kamen kremen radi jačanja priobalja crkve Gospe od Škrpelja.
Veliki znalac istorije Venecije i Jadrana do dolaska Napoleona autor romana „Pesma o tri sveta“ profesor dr Vladimir Pištalo priča zanimljivu istorijsku priču o ženi robinji koja je u svom životu silom obišla tri kontineta,tada aktuelna:Evropu,Afriku i Ameriku. Uzbudljiva priča o ženi koju otimaju pirati jedne imperije a oslobađaju drugi iz druge kolonijalne imperije elitnu leskovačku književnu publiku drži na vrhuncu radoznalosti. Tokom ove promocije bilo je u sali i književnih stvaralaca iz Leskovca,Vranja i Niša,i pa po oceni Nenada šaponje „Leskovačka promocija romana nadmašila je intersovanje tamošnjih čitalaca u odnosu na čitaoce iz drugih gradova Srbije“.

Autor romana „Pesma o tri sveta“ profesor dr Vladimir Pištalo je dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja,među kojima se posebno izdvaja Ninova nagrada za Roman godine-2008, imenom“Tesla portret među maskama“takođe izdanje IP“Agora“-Novi Sad.
U razgovoru sa posetoiocima ove književne večeri na pitanje novinara o značaju Ninove nagrade,autor Pištalo je odgovrio da mu je od svih primljenih književnih nagrada i priznanja Ninova nagrada najznačajnija i najdraža…
Posetioci ove zanimljive književne večeri u Leskovcu imali su prilike da nabave sve dosadašnje knjige Vladimira Pištala po prigodnim cenama i sa potpisom autora.
Tokom dana,sutradan, u petak 9-og februara tekuće godine romanopisac Vladimir Pištalo na poziv profesora iz aktiva srpskog jezika i književnosti bio je gost učenika Gimnazije u Leskovcu.

Tomislav Stevanović

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img