17.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Glavni cilj angažovanja Zdravstvenih medijatorki produženje životnog veka romske populacije

Pročitajte

U okviru Programa „Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite romske populacije“, ministarka zdravlja Danica Grujičić pozdravila je u utorak u Palati Srbija zdravstvene medijatorke kojima su uručeni laptopovi za buduće aktivnosti.

U skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine i Akcionim planom, Ministarstvo zdravlja angažuje 85 zdravstvenih medijatorki koje od 1. januara 2024. godine nastavljaju sa radom u  65 opština  u Republici Srbiji.

Ministarka Grujičić je istakla njihovu ulogu u povezivanju romske zajednice sa zdravstvenom službom, kao i značaj edukacije romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite. „Istovremeno, zdravstvenim ustanovama  obezbeđujete bolji uvid u zdravstveni i socijalni položaj Roma, kako bismo ubuduće mogli da unapredimo uslove života u njihovim naseljima i uslove lečenja“, poručila je ministarka Grujičić prisutnim medijatorkama.

Zdravstvene medijatorke su angažovane u domu zdravlja, pri službi polivalentne patronaže, za rad na terenu u cilju povezivanja romske zajednice sa zdravstvenom službom, edukacijom romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite, radi unapređenja zdravlja romske populacije i dostupnosti zdravstvenog sistema ugroženim grupama. 

Zahvaljujući njihovom angažovanju, u prethodnom periodu 5.939 lica dobilo je izabranog lekara, vakcinisano je 14.364 dece, dok je 13.113 Roma dobilo zdravstvenu knjižicu.

Na doboroj saradnji ministarki i medijatorkama zahvalio se Dragan Đorđević, savetnik za ugrožene grupe pri Ministarstvu zdravlja, koji je kao glavni cilj njihovog angažovanja naveo produženje životnog veka romske populacije.

Danas su uručeni prenosivi računari i osnovna sredstva za rad svim angažovanim medijatorkama uključenim u ovaj program.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img