12.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

NAJSTARIJI ROMSKI FUDBALSKI KLUB NA BALKANU/U Leskovcu od milosti nazvani „Leskovačke Karioke“(Brazilci)po boji dresova i stilu igre

Pročitajte

Romski fudbalski klub „Veternica“ iz Leskovca je najstariji aktivni fudbalski klub Roma  na Balkanu,shodno postojećim pisanim istorijskim izvorima. Formiran je daleke 1926 godine u Leskovcu. Osnovao ga je njegov prvi predsednik kluba leskovački fabrikant Dimitrije Nikolić za svoje radnike Rome-kudeljare sa periferije grada u romskom naselju  „Podvorce“. Na čelu prve „adminsitracije“ kao sekretar kluba  bio je Blagoje Mikić, pisar kod gazde Mite Nikoilića.

     Romski fudbalski klub  prvo je nazvan „Polumesec“ ali vrlo brzo na predlog gazda Mite dobio ime „Gajret“(na staro turskom:„večni prijatelj“). Nakon završetka Drugog svetskog rata klub je odlukom gradskih vlasti preimonavan u FK“Veternica“,po reci Veternici koja preseca leskovačko polje i ovaj grad na dva dela.

    Po njemu je danas nazvana i najveća gradska Mesna zajednica “Veternica“ u Leskovcu,u kojoj danas uglavnom u romskom delu naselja „Slavko Zlatanović“ u južnom delu Leskovca živi i radi najveći broj članova ovog fudbalskog kluba.

    Danas ovaj klub posluje u dosta teškim materijalnim uslovima, opstaje zahvaljujući najviše entuzijazmu novije fudbalske romske legende i danas predsedniku kluba Rajka Elezovića kao i Vladimira Amzića sekretaru kluba inače praunuku čuvenog trubača i heroja sa Kumanovske bitke Ameta Ametovića.

    Tokom ratne 1941 godine u periodu oid 11-og do 16 -og decembra u „Arapovoj dolini“ na leskovačkom brdu Hisar najvećem stratištu srpskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu streljano je oko 40 članova romskog fudbalskog kluba iz Podvorca,svi igrači i članovi uprave kluba.

    Prema raspoloživim istorijskim izvorima kojima raspolaže lokalni Narodni muzej ovo streljanje romskih sportista onemogućilo je bilo kakvo takmičenje do završetka ratne kataklizme.

U Srbiji je prema nekim podacima za vreme ovog rata stradalo oko 40 hiljada Roma,medju kojima gotovo svi ugledni leskovački Romi.

    Romski FK“Veternica“ zbog nedostatka para za kotizaciju i osnovno poslovanje danas uglavnom igra utakmice opštinske lige. Najbolje rezultate klub je imao pre pet godina kao visoko plasirani u regionalnoj fudbalskoj ligi a trenirala ih je jedina žena trener tada u Srbiji  profesorka Radica Stojanović iz Leskovca.

      „Volimo ovaj klub i poslednje pare i celokupno znanje  ulažemo u njega. Pomoć koju dobijamo od lokalne samouprave je nedovoljna. Bez većeg sponzora teško da će naš klub krenuti u lige višeg ranga,a na štetu mnogobrojne dece ne samo romske već i ostalioh nacionalnosti iz naselja koja su zainteresovana da u njemu treniraju“…,rekoše nam uz vidnu tugu u glasu Rajko Elezović predsenik  i Vladimir Amzić ćlan uprave FK“Veternica“ u Leskovcu.  

Tomislav Stevanović

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img