15.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

LESKOVAC: Od danas mamograf u funkciji, do kraja godine stiže i magnetna rezonanca

Pročitajte

Digitalni Momograf koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Opšte bolnice Leskovac donirao, od danas je u funkciji i do 14 sati pregledano već je pregledano sedam pacijenkinja.

Od te poste je prošlo već 20-ak dana a na društvenim mrežama se vodila polemika; kako je postavljen i zašto nije u funkciji?

Od stizanja do početka rada mamografa bilo je potrebno sprovesti zakonske procedure, opremiti i prilagoditi prostor i izmeriti zračenje aparata kako bi isti bio bezbedan za pacijente i osoblje. Sve navedeno je ispunjeno u potpunosti.

Ovaj dijagnostički aparat namenjen otkrivanju patoloških promena u dojkama jedan od najsavremenijih u Srbiji. Ovaj mamograf je najsenzitivniji, senzitivnost je oko 60%, a to znači da se vide najsitnije promene, minimalno je zračenje i ima jednu bitnu karakteristiku, a to je efikasnost aparata, za sat vremena se pregleda oko 15 žena, a naravno broj može da varira u zavisnosti od promena i veličine dojki. Aparat ima i mogućnost obavljanja punkcione biopsije, to trenutno nije moguće, jer je potrebno obaviti dodatne edukacije kadra i instalirati dodatak.

Direktorka RFZO Radojević-Škodrić je danas posetila Opštu bolnicu Leskovac i tom prilikom najavila da će do kraja godine u bolnicu stići i magnetna rezonanca, a sledeće godine najsavremenija Angio sala. Ona je najavila da će ovakve aparate dobiti i Niš i Kragujevac, Vračar, Vladičin han, Babušnica, Kuršumlija i Negotin.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojpa Dimitrijević objasnio je razlog zbog čega se čekalo da digitalni mamograf bude u funkiciju.

„Ispoštovane su sve procedure, ali to je ono što se svuda radi i radiće se i nikada nećemo pustiti u rad neki aparat koji nije prošao kompletnu proceduru, dakle od montiranja, probnog rada, od merenja zračenja, od svega onoga kako zakon predviđa. Tako će biti i sa magnetnom rezonancom koju ćemo dobiti“-kazao je Dimitrijević.

Predsednik privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović je o početku rada mamografa govorio na 4. sednici Privremenog organa grada Leskovca.

„Mamograf će pored Leskovca biti predat u još 17 ustanova. Pored toga, dvadeset i dve ustanove, uključujući i našu bolnicu, dobiće magnetne rezonance. U Leskovac stiže do kraja godine i danas je pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Petrović potpisao ugovor o isporuci aparata. Navedena vrednost za magnet, opremanje prostorije, i nadzor je 192 miliona 540 hiljada dinara“-kazao je Cvetanović.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img