17.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Cvetanović prezentovao rezultate rada Gradskog veća

Pročitajte

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Gradskog veća GoranCvetanović danas je predstavio rezultate rada i odluke koje su donete na prethodna 93 zasedanja.

On je govorio o broju održanih sednica, donetih odluka, kao i o benefitima tih odluka za stanovnike grada.

Cvetanović se podebno osvrnuo na odluku Veća kojom je italijanskoj kompaniji Aunde dat u zakup nepokretnost u javnoj svojini grada Leskovca, s obzirom na to da je Kompanija Džinsi Srbija obavestila grad Leskovac da zbog poteškoća u poslovanju nisu u mogućnosti da dalje ispunjavaju ugovorne obaveze i iskazali nameru za raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora.

„Brzom reakcijom lokalne samouprave i gradske uprave pre svega, ugovor je raskinut i stupilo se u pregovore sa italijanskom kompanijom Aunde, sa namerom da kompanija u narednih pet godina investira 1.410.000 evra, da zaposli 350 novih radnika na neodređeno vreme u roku od tri godine.

Pregovori su uspešno okončani, ugovor zaključen i trenutno u fabrici Aunde radi 300 radnika“ , kazao je Cvetanović.

On je govorio o najznačajnijim projektima kao i o nastavku razvoja privrede u gradu, podršci mladim talentima, učenicima, studentima, porodiljama, pomoć socijalno ugroženim porodicama, ulaganjima u obrazovanju,infra- komunalnoj infrastrukturi, poljoprivredi i drugim oblastima.

Govoreći o povećanju naknada za porodilje na 20, odnosno 40 hiljada dinara, gradonačelnik je ponovo obavestio javnost da će od naredne godine prvih 100 beba koje se rode dobiti 30 hiljada dinara i dodao:

„Na osnovu odluka Gradskog veća grada Leskovca u periodu od 2020. do 2023. godine deca čiji su roditelji primaoci novčane socijalne pomoći ostvarila su pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 6.000 dinara za nabavku udžbenika i školskog pribora.

Osvrnuo se i na pakete koji se dodeljuju penzionerima i socijalno ugroženima, praksa započeta u toku vanrednog stanja, koja je nastavljena i danas:

„Doneli smo odluku da nema limita u visini penzije, već će svi penzioneri dobiti svoj paket i već u toku naredne dedelje očekujemo šlepere sa robom i da započnemo pakovanje paketa.“

Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik Cvetanović je poručio da će do kraja godine svim roditeljima učenika svih razreda osnovnih škola biti uplaćen deo sredstava za udžbenike, i dodao da uskoro očekuje sredstva iz državnog budžeta – vanredni transfer od 60 miliona dinara koji će se nameniti u te svrhe, dok će se ostatak, do 75 miliona dinara koliko je prema proceni potrebno za ove namene, iz dopuniti iz gradskog budžeta na rebalansu. Govorio je i o ulaganjima u razne oblasti u gradu i zaključio da je svaki segment društva unapređen.

Gradonačenik je pomenuo radove koji se trenutno izvode na leskovačkoj bolnici a počeli su decembra prošle godine, kao i veliki broj opreme koji je stigao u bolnicu od početka godine, između ostalog i mamograf, a pomenuo je i magnetnu rezonancu koja će do kraja godine stići u našu bolincu i to prvo u Leskovac. Govoreći o zdravstvu, pomenuo je i nabavku 2 ambulantna vozila za Dom zdravlja, koja će biti namenjena Domovima zdravlja u Grdelici i Vučju. Gradonačelnik Cvetanović govorio je i o leskovačkom stadionu, još jednoj velikoj investiciji u gradu i pomenuo predstojeću utakmicu Srbija-Bugarska koja će se održati 19. novembra. Govorio je i o uređenju objekata gradskih institucija poput Ustanove za odrasle i starije, zatim Centra za socijalni rad, kao i Sigurne kuće, koja je prva dobila licencu u Srbiji.

Pomenuo je i institucije kulture, koje konstantno ostvaruju zapažene uspehe, nedavnu nagradu leskovačkog muzeja, i najavio novu veoma značajnu izložbu u Leskovačkom kulturnom centru, pored izložbe grafika Salvadora Dalija i Pabla Pikasa koje su već bile organizovane u Leskovcu, zatim je pomenuo Istorijski arhiv, u kom je danas sve digitalizovano, da je svaki segment društva unapređen.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img