11.8 C
Leskovac
nedelja, maj 5, 2024
NAJNOVIJE VESTI
HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu Leskovac

30 lokalnih samouprava dobilo podršku u oblasti socijalne zaštite i inkluzije Roma

Pročitajte

Ceremonija svečanog potpisivanja i uručivanja sporazuma o saradnji za lokalne samouprave izabrane za realizaciju aktivnosti u oblasti socijalne zaštite i inkluzije Roma u okviru projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) održana je u Beogradu.

Podršku je dobilo 20 lokalnih samouprava za unapređenje socijalne zaštite, kao i 10 lokalnih samouprava izabranih za dobijanje sveobuhvatne podrške za uspostavljanje i unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja.

Prisutnima se obratila Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji i naglasila da se ove godine obeležava 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i izjavila da je neverovatno koliko smo mnogo postigli kao čovečanstvo, a u isto vreme koliko malo kada je reč o dostizanju suštinskih ambicija deklaracije. „Znamo da za previše, od 10 do 12 miliona Roma u Evropi, jednaka prava nisu potpuno obezbeđena. Romi još uvek imaju poteškoća u zapošljavanju i stanovanju, a suočavaju se i sa uvredama na ulici i medijima, a često i u javnom političkom diskursu“, rekla je Halačeva. Ona je podvukla da su promene neophodne i izvodljive, ako javne institucije i organizacije civilnog društva rade zajednički ka jednakosti i jednakim pravima.

Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja kako bi se podstakle jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Grigorije Pajkić, istakao je da Ministarstvo ulaže napore da unapredi sistem socijalne zaštite kako bi se unapredio kvalitet usluga u lokalnoj zajednici. „Ministarstvo ima veoma uspešnu saradnju sa SKGO, posebno u delu saradnje sa jedinicama lokalne samouprave u oblasti socijalne zaštite. Rad na poboljšanju uslova života naših građana uvek je na prvom mestu“, zaključio je Pajkić.

„Zahvaljujem se donatorima, pre svega Evropskoj uniji, na kontinuiranoj podršci kao i partnerima, prvenstveno resornim ministarstvima finansija i rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike, zatim SKGO i lokalnim samoupravama, kao i organizacijama civilnog društva bez kojih nije moguće realizovati sve ono što se kroz ovaj program planiralo“, rekao je prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i istakao da se podrška Romima oslanja na Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u RS za period 2022-2030.

Podržane lokalne samouprave za unapređenje socijalne zaštite, koji podrazumevaju stručno-tehničku podršku u uspostavljanju/unapređenju lokalnih planskih, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite su: Ada, Aleksinac, Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Beočin, Blace, Kragujevac, Kruševac, Odžaci, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Rača, Raška, Smederevska Palanka, Svrljig, Šid, Tutin, Užice i Vrnjačka Banja.

Podržane lokalne samouprave izabrane za dobijanje sveobuhvatne podrške za uspostavljanje/unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja su: Čačak, Kanjiža, Kikinda, GO Novi Beograd, GO Obrenovac, Požega, Sečanj, Vrbas, Vrnjačka Banja i Žabalj.

Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, nadležno ministarstvo za realizaciju projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zadužena za implementaciju projekta.

EU INFO MREŽA

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img