12.8 C
Leskovac
sreda, maj 15, 2024

LJUTA BORBA U PRESTONICI AJVARA I ROŠTILJA

Pročitajte

Leskovac 29.o9.2023.god.-    U toku poslednjeg radnog dana ovogodišnjeg septembra u celodnevnom programu u leskovačkom etno-kompleksu „Šoip-Djokić“ ispred Turrističke organizacije Leskovca – TOL-a,  majstori u pripremi javara leskovačkog kraja ukrstiliu su svoje varjače…

    Na završnom delu ovog desetog jubilarnog takmičenja u pripremi ajvara pod imenom „Izadji mi na teglu“, na jugu Srbije, u Leskovcu nastupile su 10 ekipe: Leskovačka pijaca,“Tozini kuvari“ učenici završnih razreda TUŠ-“Svetozar Krstić Toza“ iz Vučja,Učenici Tehniške škole „Boško Krstić“ iz Bojnika,Kuvarice restorana „Dva drugara“,ekipa  invalidni Penzioneri i OSI  „Sunčana jesen“, „Anine Čarolije“ iz Donjeg Brestovca,“Crveni a blagi“ ekipa mladih kuvara iz Leskovca,“Carski unitok“iz Leskovca,“Jelen dol“, i ekipa kuvara iz Doma učenika  i studenata iz Leskovca.

    Grad Leskovac je medju vodećim gradovima u Srbiji po brendiranim proizvodima iz oblasti prehrambene tehnologije: Leskovačko roštilj meso,Leskovački roštilj,Leskovačka sprža,Leskovački domaći ajvar i od skora Leskovačka ljutenica.

      Prvi pobednik ovog jedinstvenog prehrambenoig karavana „Izadji mi na teglu“ bila je mešovita ekipa mladih kuvara iz leskovačke varošice Vučje.

      Poslednja ovogodišnja manifestacija kako dolikuje majstorima u pravljenju ajvara je dva dana u leskovačkom kraju,u petak 29-og septembra u centru Leskovca i 30 septembra u centru Donjeg Brestovca u selu u kojem su največći proizvoidjači ajvara u Srbiji, a koje sa velim uspehom proizvodnje  u vidu robne marke ovog delikatesa predvodi proizvodnja Stevice Markovića iz Brestovca,povrtarskog sela na sredokraći puta izmedju Leskovca i Niša…

   Takmičenje u Leskovcu otvorio je u ime lokalne samouprave Leskovca Milan Djordjević koji je istakao zadovoljstvo zbog velikog broja posetilaca i medijskog interesovanja za ovo takmičenje iz  više regionalnih medija.

   Grozdana Mitić predsednica Udruženja invalidnih lica i osoba sa invaliditetom iz  Leskovca šefica štanda“Sunčana jesen“ u našem razgovoru ističe: “Uposlednjih nekolikog godina mi smo aktivni učesnici ovog takmičenja u Leskovcu i Brestovcu. Sva količina ajvara  koje  pripreme naše vredne kuvarice ide u humanitarne svrhe. Mi naš ajvar ali i druge prehrambene proizvode iz kućne radinosti poklanjamo starim i boilesnim stanarima Staračkog doma „Sunčana jesen“ u Leskovcu…“,naglašava gospodja Mitić.

     Nezavisno od stava stručnog žirija pojedini novinari za najbolje uredjeni štand i ukusni ajvar proglasili su pored štanda „Sunčana jesen“, i štandove „Anine čarolije“ iz Brestovca i majstorije restorana „Dva drugara“kuvara iz porodice Zdravković  iz  sela Gornja Jajina kod Leskovca… 

    Pobednici  ovogtakmičenja u Leskovcu i Brestovcu dobijaju po šporet „Smederevac“, drugoplasirani „Mini Smederevac“ i treće-plasirani dobijaju vredne poklon-pakete kompanije „Dijamant“.

    Sve takmičarske ekipe  imale su na raspolaganju po šporet,ajvarku papriku u džakuod po 10 kilograma,i drva za potpalu šporeta. Takmičari su sa sobom poneli poveće šerpe,varjače,začine i nadasve veliku ljubav i strpljenje u pravljenju ajvara.

  Tomislav Stevanović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

PREMIJERNO PRIKAZANA NOVA EMISIJA „ROMANI KUHINJA“

Nova emisija "Roamni Kuhinja" premijernio je u nedelju 12.maja 2024. u 21 sat prikazana na YouTube kanalu medija ROMinfomedia. Ova...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img