9.8 C
Leskovac
nedelja, maj 12, 2024

Na spomen-kuću Кoste Stamenkovića izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi

Pročitajte


Na spomen-kuću Кoste Stamenkovića izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na unutrašnjosti, spoljašnjosti i ogradi, vredni 2,3 miliona dinara.

Tim povodom spomen-kuću posetio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je podsetio da se sa sanacijom kuće narodnog heroja Кoste Stamenkovića počelo pre nekoliko godina.

„Sredili smo krov i zamenili stolariju investicijom od 5,8 miliona dinara, a ove godine izvedeni su radovi na unutrašnjosti vredi 2,3 miliona dinara – ukupno 8,1 miliona. Ova kuća je godinama stajala u lošem stanju kao spomenik i uspeli smo da dosta toga uradimo. Zadovoljstvo mi je da smo uspeli da očuvamo tradiciju, da je sačuvamo od zaborava za sledeće generacije, da mogu da uče o svojoj istoriji i vremenu narodno-oslobodilačkog rata“, kazao je Cvetanović.

Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačkog Narodnog muzeja, istakao je da je spomen-kuća Кoste Stamenkovića veoma važan objekat za grad Leskovac, što zbog arhitekture, što zbog same kulturno-istorijske vrednosti.

„Ona je 1950. godine proglašena za kulturno dobro Republike Srbije, a 1975. data je na upravljanje Muzeju. Sve do sada, skoro 50 godina, nije bilo nekih većih ulaganja, a u poslednje tri godine renovirana je od temelja do krova. Sada su se stvorili uslovi da kroz godinu-dve vratimo postavku koja je bila unutar kuće i ponovo je otvorimo za posetioce. Кosta Stamenković učestvovao je u osnivanju FК Dubočica, u radu КUD-a Abrašević, pokretao je organizovane štrajkove koji su uspevali da radnicima omoguće bolje uslove rada i umnogome je učestvovao u oblikovanju društevno-političkog života u Leskovcu između dva svetska rata“, naveo je. Dodao je da je ostalo da se podigne zid iza kuće kako bi se plac fizički odvojio od susednog i da se u radionici uradi završni premaz poda da bi to bio isti onaj pod od nabijene zemlje iz prošlosti. Tu će biti vraćena salerska radionica Кoste Stamenkovića, originalna radionica iz tog perioda.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

ROMANI KUHINJA(VIDEO)

U nedelju 12.maja 2024.godine u 21 sat(9h) premijerno će na YouTube kanalu ROMinfomedia biti prikazana nova epizoda emisije ROMANI...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img