14.8 C
Leskovac
nedelja, april 28, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Romkinje iz Srbije i Severne Makedonije osnovale prvo Žensko udruženje Roma registrovano u Nemačkoj

Pročitajte

Romkinje srpske i makedonske nacionalnosti osnovale su prvo Žensko udruženje Roma registrovano u Nemačkoj.

Osnovni postulati Ženskog udruženje Roma su osnaživanje položaj Romkinja u porodici i društvu, borba protiv nasilja, prisilnih i ranih brakova, kao i porodičnog i seksualnog nasilja.

Srpski konzulat u Diseldorfu, generalni konzul Pranislava Perić i Romski Integracioni Centar pomogli su da se ovo udruženje oformi i registruje.

Perić je rekla je da je zajedno sa Romskim integracionim centrom (RICOM) došla na ideju da se Romkinje organizuju i po prvi put u istoriji Severne Rajne Vestfalije naprave udruženje koje će se baviti temama koje su isključivo u interesu Romkinja.

Dodala je i da je najveći problem ove populacije slučaj „trpljenog boravka“.

„To je nerazjašnjen vid boravka kako u Nemačkoj tako i u Srbiji sa kojim se svakodnevno susrećemo i pokušavamo da rešimo pitanje tog statusa ljudi, da mogu da dobiju pasoše i prijave svoju decu. Tu su i problemi koji se tiču prinudnih brakova maloletnih devojčica koje su od strane svojih porodica poslate u Nemačku. Kada dođu ovde, zbog nepoznavanja jezika, one nemaju kome da se obrate. Upravo zato jedno ovakvo udruženje pomaže svim Romkinjama odakle god da one dolaze“, kazala je ona.

Ravnopravnost žena i njihov napredak odavno je deo socijalne politike u Nemačkoj. Ipak, Romkinje su često ovde izložene raznim neprijatnostima i aktivizam ovih žena je na veoma niskom nivou.

Predsednica Ženskog udruženja Roma Songul Ahmed rekla je za Tanjug da je najveći problem Romkinja jezička barijera.

„Država ima programe za integraciju ali ti programi nisu pristupačni za naše žene i videli smo da nema rezultata. Postoje žene koje u Nemačkoj žive godinama, pa ipak imaju problem da pronađu dobre poslove, ili da steknu obrazovanje“ , istakla je.

Ahmed kaže da nisu problem samo državne institucije već i njihove zajednice.

Udruženje za sada ima 13 članica, a njihovo sedište nalazi se u Dizeldorfu.

Žensko udruženje Roma nastalo je kao ogranak Romskog integracionog centra, organizacije koja je za dve godine postojanja ostvarila kontakte i saradnju sa važnim institucijama u Sevrnoj Rajni Vestfaliji.

Izvor: Tanjug/RTV

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img