19.8 C
Leskovac
nedelja, maj 12, 2024

Fondacija za otvoreno društvo izdvojiće 100 miliona evra za novu romsku organizaciju čije će sedište biti u Briselu

Pročitajte
Fondacija za otvoreno društvo (OSF) izdvojiće100 miliona evra za novu romsku organizaciju, prvu instituciju takvog obima čije je pokretanje najavljeno za sledeću godinu, i kojom će upravljati romski lideri.

Novo ulaganje u osnaživanje i razvoj romskih zajednica, planirano do 2030. godine, predstavlja početak nove etape u tridesetogodišnjoj podršci koju ova organizacija pruža Romima, navodi se u saopštenju Fondacije za otvoreno društvo. 

OSF je od osnivanja 1993. najveći privatni finansijer evropskih Roma, najbrojnije manjine na kontinentu. 

„Sa novom generacijom izuzetnih romskih lidera koji određuju strategiju i prioritete finansiranja, uveren sam da će nova fondacija biti dinamična snaga posvećena ostvarivanju punog potencijala Roma i prevazilaženju duboko ukorenjenih prepreka sa kojima se suočavaju”, rekao je Aleksander Soros, koji je na čelu Fondacije za otvoreno društvo zamenio svog oca Džordža. 

fondacija

Nova Romska fondacija za Evropu, čije će sedište biti u Briselu, sarađivaće sa romskim organizacijama na Zapadnom Balkanu, u Istočnoj Evropi, Španiji, Italiji i Nemačkoj, a na njenom čelu će se nalaziti Željko Jovanović, dugogodišnji direktor programa Romske inicijative u Fondaciji za otvoreno društvo. 

„Radićemo sa svima koji mogu da unaprede našu misiju – da iskombinujemo izborni i ekonomski potencijal najveće manjine u Evropi sa glasovima njenih najkredibilnijih pobornika, saveznika i uticajnih prijatelja. Naš cilj će biti da izgradimo fondaciju koja neće samo omogućiti pozitivne promene za Rome, već i doprineti evropskoj budućnosti utemeljenoj na pravdi i jednakosti“, rekao je Jovanović. 

Fondacija će nastaviti i razvijati partnerstvo sa četiri vodeće romske inicijative: Evropskim romskim institutom za umetnost i kulturu, Romskom inicijativom za razvoj preduzetništva, Romima za demokratiju i Fondom za obrazovanje Roma, ali i sa regionalnim pokretima kao što su, između ostalih, Opre Roma u Srbiji, Aresel u Rumuniji i Avaja u Severnoj Makedoniji. 

Sa godišnjim budžetom većim od milijardu evra, Fondacije za otvoreno društvo su najveći privatni finansijer organizacija koje rade na unapređivanju pravde, slobode izražavanja i jednakosti. 

Izvor:NoviMagazin

Foto: privatna arhiva fb Željko Jovanović

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Hrvatska i Slovenija po izboru turista među 20 najlepših zemalja sveta

Ne postoji lepši način da potrošite vreme i novac od putovanja, jer proširujete svoje vidike, upoznajte nova mesta, kulturu...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img