21.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Novi pristup za lečenje postporođajne depresije sa kojim se suočava značajan broj žena nakon rođenja deteta

Pročitajte

Postporođajna depresija je izazov sa kojim se suočava značajan broj žena nakon rođenja deteta. Ovo stanje, koje može manifestovati simptome poput ekstremnog umora, smanjenog raspoloženja, gubitka interesa i koncentracije, pa čak i suicidalnih misli, pogađa, prema nekim procenama, svaku sedmu ženu. Dosadašnje terapije su bile ograničene i često nepraktične za majke koje se tek prilagođavaju na novu životnu ulogu. Novi pristup lečenju postporođajne depresije pokazuje obećavajuće rezultate. Novi lek, koji se uzima oralno, mogao bi da pruži efikasno i praktično rešenje za žene koje se bore sa ovim stanjem.

Novi i drugačiji tretman i lek za lečenje postporođajne depresije

Tim medicinskih naučnika iz kompanija Sage Therapeutics i Biogen, pod vođstvom dr Kristine Deligiannidis iz Instituta za bihevioralne nauke pri Feinstein institutima za medicinska istraživanja u New Yorku, razvio je novi lek dizajniran da ublaži simptome postporođajne depresije. Ovaj lek, poznat kao Zuranolon, može se uzimati oralno tokom nekoliko uzastopnih dana – obično 15.

Zanimljivo je da Zuranolon nije antidepresiv. Radi se o steroidu koji deluje tako što balansira aktivnost neurona u mrežama koje su uključene u regulaciju raspoloženja i ponašanja. Nakon dve nedelje upotrebe, pacijentkinje prestaju sa uzimanjem leka i tokom narednih nekoliko nedelja stanje prati izabrani lekar.

Rezultati istraživanja

Da bi testirali efikasnost leka, istraživači su regrutovali 170 žena koje su nedavno rodile i koje su prethodno dijagnostikovane kao osobe koje doživljavaju tešku postporođajnu depresiju. Polovina dobrovoljki je dobila lek, dok je druga polovina dobila placebo.

Istraživači su otkrili da su sve žene u studiji videle poboljšanje svojih simptoma. Ipak, samo one koje su primile lek su prijavile značajna poboljšanja. I samo te žene su nastavile da doživljavaju poboljšanja tokom četiri do šest nedelja.

Dalje implikacije i potencijalni uticaj

Ovi rezultati su veoma obećavajući, posebno kada se uzme u obzir da je trenutno dostupan samo jedan lek za postporođajnu depresiju – Zulresso. Ovaj lek se daje intravenski tokom tri dana i zahteva boravak u zdravstvenoj ustanovi. Za mnoge žene koje se suočavaju sa izazovima majčinstva, ovo je često nepraktično rešenje.

Zuranolon, s druge strane, pruža praktičniju alternativu. Kao oralni lek, on omogućava ženama da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima dok se leče. Osim toga, lek deluje tako što balansira aktivnost neurona, a ne kao antidepresiv. Što može biti korisno za žene koje ne reaguju dobro na tradicionalne antidepresive.

Iako su rezultati istraživanja obećavajući, važno je napomenuti da je studija uključivala samo žene koje su doživele tešku postporođajnu depresiju. Dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo da li bi lek bio jednako efikasan za žene sa blažim oblicima ovog stanja.

Takođe, iako su žene koje su primile lek prijavile značajna poboljšanja, sve žene u studiji su videle neko poboljšanje. To sugeriše da bi i druge vrste nege, kao što je odmor od brige o deci, mogle biti korisne u lečenju postporođajne depresije.

U svakom slučaju, ovi rezultati su obećavajući. I mogu predstavljati značajan napredak u lečenju postporođajne depresije.

S nestrpljenjem se očekuje odluka američke Administracije za hranu i lekove (FDA) o odobravanju ovog leka za upotrebu na američkom tržištu. Za sada, nema informacija o tome kada bi Zuranolon mogao biti dostupan i na drugim tržištima, uključujući i Srbiju i region

Izvor; e-zdravlje/Autor: Nebojša Janković

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img