22.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

STIGLI GASTRABAJTERI, u romskim naseljima kao u košnici, sezona romskih svadbi i veselja uveliko traju

Pročitajte

Na ulicama u romskim naseljima i oko romskih naselja u Leskovcu, Vranju, Vranjskoj Banji…iz dana u dan poslednjih desetak dana sve je više parkirnih luksuznih automobila stranih registartskih oznaka, stigli gastrabajteri!

U naseljima kao u košnici, muzika na sve strane, veselje, pesma i igra, jelo i piće. U prehrambenim prodavnicama, rošiljdžinicama, mesarama- redovi. Kupuje se sve, bezalkokolna i alkoholna pića, slatkiši, grickalice, roštilj, mesnati proizvodi, i sve to u većim količinama, red je da se uživa i gosti. Ništa ne zaostaju ni prodavnice odeće i obuće, saloni nameštaja, stovarišta građevinskog materijala, građevinske firme, grade se i uređuju kuće, dok privrednici zadovoljno trljaju ruke!

Sredina jula meseca i ceo avgust rezervisna su za svadbena i druga veselja.

Romske svadbe traju i po 5 dana, a roditelji mladenaca se za svadbu pripremaju preko čitave godine, mladenci posebno, brine se o svakom detalju, fruzuri, šminkanju, oblačenju, restoranu, muzici, ukrašavanju kuće i zvanicama.

Naročito se vodi računa da mlada i svekrva budu posebno lepe i obučene u najlepše svečane haljine, na njima sve treba da sija, blista i šljašti. Na svadbenom veselju do čak 700 gosta, ma pravo UŽIVANJE, za oči, srce i dušu!

Ovakve svadbe su veoma bogate i skupe, pa je prave samo oni malo imućniji Romi i Romi gastrabajteri.

Trbuhom za kruhom samo poslednjih 20-ak godina veliki broj mladih Roma iselilo se u zemlje zapadne Evrope, gde rade razne vrste poslova.

Kada dođe vreme godišnjih odmora, umesto egzotičnih detinacija poput Egipta, Grčke,Turske, Crne Gore, Španije, Italije ili Hrvatske, oni iskoriste odmor kako bi došli u svoj rodni grad i uživali sa familijom!

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img