18.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Od ministva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za grad Leskovac oko 3,3 miliona dinara za unapređenje lokalne infrastrukture

Pročitajte

Na osnovu Okvirnog sporazuma koji je potpisan sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem o saradnji na Projektu razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava (LIID projekat), Gradu Leskovcu su na raspolaganje stavljena sredstva od 3.291.005 evra (oko 386 miliona dinara) za unapređenje lokalne infrastrukture

Tim povodom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović predstavio je značaj ove investicije i kazao da će grad ovim sredstvima moći na realizuje razne projekte, od rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje pešačkih prelaza, biciklističkih staza, zelenih oaza, prostora za javni prevoz, javne rasvete, izgradnje sistema za odvodnjavanje, odbrane od klizišta, ojačavanje obala i dr.

Sredstva za realizaciju ovog projekta na republičkom nivou iznose oko 300 miliona dolara za 145 lokalnih samouprava, a obezbeđena su preko partnerstva sa Svetskom bankom i Francuskom razvojnom agencijom.

Bespovratna sredstva od gotovo 386 miliona dinara Gradu Leskovcu dodeljena na osnovu formule koja uzima u obzir broj stanovnika, površinu, tj. razuđenost teritorije, indeks razvijenosti i ranjivost na klimatske promene. Trajanje projekta je od jula 2023. godine do novembra 2028. godine.

Ministarstvo će u naredne dve nedelje formirati jedinicu za sprovođenje projekta koja će biti u koordinaciji sa radnom grupom koja će predstavljati Grad Leskovac, a sve u cilju kvalitetne i blagovremene realizacije projekta.

Pored direktnih investicija u poboljšanje infrastrukture odn. ulaganja u klimatski pametnu mobilnost, u okviru druge komponente projekta pružiće se podrška jačanju kapaciteta za pružanje infrastrukturnih usluga odn. za poboljšanje praćenja i predlaganja budućih projekata u skladu sa planskim i strateškim dokumentima.

Grad Leskovac će u narednom periodu predlagati projekte, koji će ići na odobravanje Jedinice za sprovođenje projekta pri Ministarstvu.

Gradonačelnik Cvetanović se osvrnuo i na obraćanje predsedniku Vučića u petak, kada je predsednik naveo da je Leskovac jedan od gradova koji je pozitivan primer za raspolaganje budžetom:

„Predsednik je istakao da je Niš počeo da napreduje u tom pogledu, a da o Leskovcu ne treba govoriti, zato što smo odavno uspostavili dobar sistem. Već godinama je stanje u budžetu od 600 do 900 miliona dinara. Vratili smo sve kredite, sve obaveze redovno isplaćujuemo. Plate zaposlenima isplaćujemo 19. u mesecu i vratili smo sve dugove poput onih za električnu energiju koji smo nasledili i za te namene smo isplatili milion i 200 hiljada evra.“

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img