19.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Tomislav Žigmanov: Međunarodni dan dece ove godine u senci nezapamćenih tragedija

Pročitajte

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da se Međunarodni dan dece – 1. jun ove godine u Srbiji obeležava, nažalost, u senci nezapamćenih tragedija, ubistava đaka u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu i mladih u okolini Mladenovca i Smedereva.

„Nevine dečje žrtve večiti su poziv na još odlučniji rad i posvećenost svakog pojedinca, svakog zvaničnika, svake organizacije u Republici Srbiji kada su bezbednost, humanost, solidarnost, empatija, tolerancija i ljudska prava u pitanju“, rekao je ministar.

Žigmanov je dodao da svi zajedno moramo da se založimo za još snažniju borbu protiv svakog negativnog društvenog fenomena, pogotovo nasilja svake vrste, da se nikada ovakve tragedije ne ponove u našoj državi.

„Deca čine jednu od najosetljivijih društvenih grupa, kako u pogledu zrelosti i uzrasta, tako i prava i neophodnosti da im odrasli pruže zaštitu, uz puno uvažavanje njihovih prava, mišljenja i najboljeg interesa. Deca su budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje danas u Republici Srbiji utvrđujemo i sprovodimo, biti i ispunjene u vremenima koja dolaze. Zbog njih, kao i zbog nas, moramo kao društvo činiti sve da stvorimo uslove da deca u Srbiji budu bezbedna i zaštićena, a da se njihove ličnosti i potencijali slobodno u potpunosti razvijaju, te da odrastaju u porodičnoj sredini, ispunjenoj sigurnošću, ljubavlju i razumevanjem“, naveo je Žigmanov.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije utvrdila prioritete na kojima će u narednom periodu još intenzivnije raditi kada je u pitanju zaštita dece, dodajući da je ove sedmice održana konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kojim rukovodi predsednica Vlade Ana Brnabić, a u cilju preduzimanja konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja.

Ministar Žigmanov je dodao da naša država redovno izveštava o primeni Konvencije o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti prava dece, a da Konvencija obavezuje na poštovanje preuzetih obaveza i kontinuiran rad na zaštiti i unapređenju prava najmlađe populacije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije na sistemski način, kroz rad nacionalnog Saveta za praćenje UN preporuka, prati sprovođenje svih preporuka, koje dobijamo u procesu monitoringa od Ujedinjenih nacija.

„Takođe, u saradnji sa Centrom za prava deteta i organizacijama civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja dece, radili smo na razvijanju indikatora kako bi mogli realno da merimo napredak u ispunjavanju preporuka do narednog izveštaja. U čitavom procesu izveštavanja o primeni Konvencije, i deca su imala aktivnu ulogu. Njihovi stavovi i mišljenja o stepenu ostvarivanja njihovih prava u svakodnevnom životu, sastavni su deo ovih izveštaja. Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja u svim okruženjima, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju i poboljšanje celokupnog normativnog okvira koji se tiče prava deteta, neke su od preporuka koje je Srbija prihvatila u nedavno završenom procesu Univerzalnog periodičnog pregleda, ključnog međunarodnog mehanizama za nadzor nad stanjem ljudskih prava u državama članicama Ujedinjenih nacija“, naveo je ministar.

U tom kontekstu, kako je rekao, treba istaći važnost preporuka koje se odnose na inkuzivnost i zabranu diskriminacije u svim oblastima društvenog života, sa ciljem da deca imaju pristup pravima i uslugama, naročito deca sa invaliditetom, deca romske nacionalnosti, deca izbeglice i migranti, kao i deca iz ruralnih sredina.

Prihvatanjem preporuke za ratifikaciju Opcionog protokola o komunikacijskim procedurama, Republika Srbija potvrdila je svoju posvećenost u nastojanju da osnovni principi Konvencije o pravima deteta i preporuke UN-a budu ugrađeni u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece, navedeno je u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izvor:RTV

Foto:MLJMPDD

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img