15.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

ROMI I APATRIDIJA/kako i na koji način ostvariti pravo na upis u knjige rođenih i lična dokumenta?

Pročitajte

U Oficirskom domu u Nišu danas je održana informativna kampanja koja je imala za cilj da informiše predstavnik romske zajednice, udruženja, i sve zainteresovane strane o načinu ostvarivanja prava na lična dokumenta i pribavljanje istih kao i upusa u knjige rođenih lica koja još uvek nisu ostvarila pravo na upis i lična dokumenata.

Informativnom satanku prisutvovala je gradonačelnica Dragana Sotirovski, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić i predstavnik visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, Sufijan Ađali. 

„U Nišu danas nastavljamo informativnu kampanju koja se odnosi na veliku akciju koju je država pokrenula pre nekoliko godina. Akcija je važna za građane Srbije, a odnosi se na to da ni jedan građanin Republike Srbije ne bude u poziciji da ne bude upisan u matičnu knjigu rođenih ili da nema lične dokumente i ne zna mu se koje mu je državljanstvo“, kazao je Martinović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da su u proteklih godinu i po dana zaposlili pripadnike romske nacionalnosti sa visokom stručnom spremom  u gradskoj upravi.

„Grad stipendira romske srednjoškolce i pomažemo na sve načine. Jedan smo od gradova potpisnika za suzbijannje dečijih brakova koji jesu primećeni i u našim mahalama, a ono što smo kao Grad učinili i time napravili iskorak to je da prvi put u skupštinskom sazivu imamo pripadnika romske nacionalne manjine“, Kazala je Sotirovski.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana Republike Srbije kazao je da na ovaj način se građanima Srbije pokazuje vidljivost  nacionalne zajednice koja ima veliki doprinos na mnoge sfere živote u Srbiji, ali je ovo borba i za svakog pojedinca i njegovo prepoznavanje. Naš zadatak je stalna anfirmacija kako romske zajednice tako i pojedinaca.“

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UNHCR) u Srbiji, Sufijana Ađalija, kazao je da bu ljudi trebalo da shvate da je bitno da se prijave za lična dokumenta kojima mogu da ostvare prava i da znaju svoje obaveze, ali i da bi Srbija mogla da bude prva evropska zemlja koja će rešiti pitanje građana bez državljanstva.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Zaštitnik građana i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice – Predstavništvo u Srbiji su 10. februara 2022. godine potpisali Sporazum o razumevanju sa ciljem rešavanja preostalih slučajeva u kojima pripadnici romske nacionalne manjine nisu ostvarili pravo na upis u matičnu knjigu rođenih, kao i druga prava iz ličnog statusa, sa posebnim fokusom na upis njihove novorođene dece u ovu službenu evidenciju, u cilju sprečavanja nastanka rizika od apatridije.

S tim u vezi, obrazovana je Operativna grupa, koju pored strana ugovornica, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva pravde, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gradske uprave grada Beograda, kao i drugih relevantnih institucija, koja predlaže mere i sprovodi aktivnosti radi rešavanja pitanja koja su u fokusu ovog sporazuma.

Naime, na rešavanju pitanja pravne nevidljivosti u Republici Srbiji je u prethodnom periodu ostvaren veliki napredak, te se slučajevi da neko lice nije upisano u matičnu knjigu rođenih sada javljaju kao izuzetak.

U cilju rešavanja preostalih slučajeva lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih i sprečavanja nastanka novih, jedna od aktivnosti su i informativne kampanje

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img