22.8 C
Leskovac
utorak, maj 21, 2024

Godišnjica NATO bombardovanja putničkog voza u Grdelici/godine prolaze ali BOL I TUGA za tragično nastradalima NIKAD

Pročitajte

Na današnji dan 12.aprila 1999. godine od strane NATO avijacije granatiran je civilni putnički voz prilikom prelaska mosta u Grdeličkoj klisuri koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš-Skoplje.

Svake godine, na ovaj datum, porodice stradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i građani se okupe na spomen obeležju kod Grdeličkog mosta kako bi odali poštu tragično nastradalima, položili vence i cveće. Tako će biti i danas, gde će se održati komemoracija tačno u 11:55 u vreme kada jegranatiran putnički voz.

I nakon više od dve decenije bol i tuga za tragično nastradalima je ista.

Ivica Veljković, brat poginule Jasmine Veljković iz sela Gornje Trebešnjane, rođene 1971. godine u Vranje, bio je svake gdine sa mamom na današnji dan dolazio na mesto stradanja, sa sećanjem na tragični događaj.

Kako nam je kazao, njegova sestra poginula je zajedno sa svojim suprugom Todorov Simeonom.

„Oni su iz Stalaća krenuli za Vranje kod nas u goste. Na ovom mestu njihovo putovanje je zauvek završeno“, kazao je za ROMinfomediu Veljković.

Njegova majka je svake godine na dan stradanja dolazila kako bi zapalila sveće i položila cveće, ali je, kako nam je kazao,“ umrla pre četiri godine i otišla kod svoje ćerke.“

Veljković je istakao da od države nisu dobili nikakvu pomoć ili odštetu, a grad Vranje je te ratne godine pomogao sa 10 hiljada dinara kako bi podigli spomenik njegovoj sestri, koji je u to vreme njegiv otac platio 700-800 nemačkih maraka.

On nije siguran, da li ima smisla, da posle 24 godine od tragičnog događaja tražiti neku pomoć-odštetu, ili nekog tužiti.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img