26.8 C
Leskovac
subota, maj 18, 2024

EU Srbija: Romi su najveća etnička manjina u Evropi

Pročitajte

Romi su najveća etnička manjina u Evropi sa između 10 i 12 miliona pripadnika, od kojih preko šest miliona živi u EU, a četiri u zemljama proširenja (region Zapadnog Balkana, Turska, Ukrajina, Republika Moldavija i Gruzija).

Iako je njihov status donekle poboljšan kako u EU tako i u zemljama proširenja, prevashodno po pitanju obrazovanja, pred Evropom je i dalje dug put ka postizanju jednakosti za Rome. Marginalizacija je i dalje prisutna, a mnogi Romi se suočavaju sa diskriminacijom, antirasizmom i anticiganizmom, kao i socioekonomskom isključenošću.

Prema anketi Evropske agencije za osnovna prava iz 2022, mnogi Romi i dalje ne mogu da ostvare osnovna prava u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene nege i stanovanja. U Saopštenju Komisije od 9. januara 2023, u kome se revidiraju nacionalni strateški okviri u zemljama Evropske unije i Zapadnog Balkana, ističe se potreba za većom posvećenošću na nivou EU i nacionalnom nivou.

Novi Strateški okvir EU o Romima, koji je Komisija predstavila u oktobru 2020, iznosi nove ciljeve i preporuke za ostvarivanje napretka u pružanju vitalne podrške koja je preko potrebna velikom broju Roma u EU. U dokumentu se promoviše jednakost, inkluzija i njihovo učešće u spoljnim aktivnostima, konkretno u politikama proširenja i susedstva. Pomenuti Strateški okvir predstavlja direktni doprinos sprovođenju Akcionog plana EU protiv rasizma za period 2020-2025, i zalaganju predsednice fon der Lejen za Uniju jednakosti.

U okviru programa Građani, jednakost, prava i vrednosti za 2023, Evropska komisija je na raspolaganje stavila 20 miliona evra za projekte posvećene borbi protiv svih oblika diskriminacije. Cilj poziva za dostavljanje predloga projekata za unapređenje jednakosti i borbu protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije jeste podrška sprečavanju i borbi protiv netolerancije, rasizma, ksenofobije i diskriminacije, naročito na temelju rase ili etničke pripadnosti, religijskih ubeđenja, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, uključujući one oblike koji se manifestuju kao anticiganizam.

ROMinfomedia/EU u Srbiji

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img