15.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Međunarodni dan Roma: Prilika da se izborimo za ravnopravnost i dostojanstvo

Pročitajte

Alijansa protiv diskriminacije Roma, uputila je javni apel povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava 8. aprila.

-Na ovaj dan, želimo da se podsetimo svih žrtava diskriminacije i progona koje su Romi kao zajednica pretrpeli i da izrazimo našu podršku i solidarnost sa Romima u njihovoj borbi za ljudska prava i dostojanstvo.

Nesrećno smo svedoci diskriminatornih ponašanja i govora mržnje koji se upućuju Romima, čak i od strane političara. Takve izjave su izuzetno štetne i predstavljaju ozbiljan oblik diskriminacije i stigmatizacije romske zajednice, a što je dovelo do mnogih problema i posledica po njihovo blagostanje. Posebno su opasne izjave koje dolaze od ljudi na visokim pozicijama i koji imaju uticaj u društvu.

Zbog toga, Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva sve nadležne, donosioce odluka i političare da preduzmu mere za osnaživanje i integraciju romskih zajednica, umesto da ih stigmatizuju i izoluju. Pozivamo ih da iskoriste sve raspoložive mehanizme i resurse za unapređenje procesa obrazovanja i zapošljavanja, kao i za obezbeđivanje adekvatnih uslova stanovanja za romsku zajednicu. Važno je osigurati da nijedan stanovnik romskog naselja ne bude diskriminisan ili isključen iz procesa rekonstrukcije.

Takođe, Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva nadležne organe da istraže sve slučajeve govora mržnje prema romskoj zajednici na društvenim mrežama i drugim platformama i da preduzmu
odgovarajuće zakonske mere protiv počinilaca. Pozivamo sve građane da se odupru govoru mržnje i diskriminaciji i da se zalažu za inkluzivno društvo koje poštuje različitosti i promoviše solidarnost.

Povodom Međunarodnog dana Roma, pozivamo sve građane da se pridruže borbi protiv diskriminacije i borbi za ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi, uključujući i pripadnike romske zajednice. Ovo nije samo
borba Roma, već i borba za pravedno i inkluzivno društvo koje poštuje ljudska prava i različitosti. Samo zajedničkim snagama možemo postići ovaj cilj i izgraditi društvo u kojem se svi osećaju prihvaćeno.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img