17.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 6, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakova

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović na obeležavanju Svetskog dana Roma: Insistirajte na obrazovanju dece, to je put do samopoštovanja i snage

Pročitajte
Foto: Anto Magzan

„Problem Roma koji postoji, problem sa kojim se Romi suočavaju – i u kojem im hrvatska država može i treba pomoći – jeste obrazovanje. Obrazovanje ne mora da bude doktorat i nije, ono je za malobrojne, za one koji žele da se bave naukom. Škole, osnovno obrazovanje i srednje obrazovanje – to je nešto na čemu morate insistirati i ne umoriti se od toga“, istakao je predsednik Republike Zoran Milanović, govoreći danas na centralnoj svečanosti povodom Svetskog dana Roma održanoj u Narodnoj i Univerzitetska biblioteka u Zagrebu.

Foto: Anto Magzan

Ističući važnost obrazovanja Roma u Hrvatskoj, predsednik Milanović je podsetio na posetu jednom romskom naselju u Međimurju pre osamnaest godina kada je video da je naselje prepuno dece u vreme kada bi trebalo da idu u školu. „Većina dece nije bila u školi. Nadam se da ću jednog dana, kada ponovo dođem u takvu sredinu – ujutru, u zemlji sa jednosmenskom nastavom – naći prazan kraj jer će deca biti u školi“, rekao je predsednik Milanović, ukazujući da je to „izlaz i put samopoštovanja i snage, posebno za Romkinje”.

„Emancipacija, snaga i obrazovanje devojčica u romskoj zajednici je veoma važna stvar. Kada napravite iskorak tamo, biće drugi svet, onda će te predrasude biti manje. Neće nestati, svuda su oko nas“, dodao je on. Dalje, govoreći o predrasudama – koje postoje i u odnosu na Rome – rekao je da one postoje u svakom društvu i da nisu uvek same po sebi zle. Oni su osnova opreza prema stvarima koje se prodaju kao nove, revolucionarne i kao one koje će promeniti svet“, rekao je on i upozorio da treba biti oprezan sa predrasudama.

„Pažljivo s tim. Uvek treba imati na umu da banalnost zla, koja vreba u običnom čoveku, može jednostavno da eksplodira sutra. Pogotovo danas, u uslovima svetskog sukoba, koji možda još nije takav da bi se doslovno mogao nazvati takvim, ali ovo što živimo već godinu dana je svetski rat. Rukavice još nisu potpuno skinute, ali svi elementi za reakciju su tu. Moramo paziti da nas ne spali, da gradimo i čuvamo zajednicu koju smo formirali, koja je inkluzivna, u kojoj pripadnici manjina imaju svoje mjesto, samopoštovanje, novac koji su zaradili i da možemo reći da je Hrvatska otadžbina Roma i svih drugih ljudi koji u njoj žive i da možemo da se ponosimo njome“, zaključio je predsednik Milanović.

Foto: Anto Magzan

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila. Dan je zvanično proglašen 1990. godine u Seroku u Poljskoj, mestu održavanja četvrtog svetskog kongresa Roma Međunarodne unije Roma, u znak sećanja na prvi veliki međunarodni skup predstavnika Roma održan u Čelsfildu kod Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom kongresu doneta je odluka o romskoj himni Đelem, Đelem (Roma: Idem, idem) i odluka o zastavi. Prvi Romski kongres u Londonu rezultirao je proglašenjem zvaničnog romskog jezika (Romani Chiba) i zvaničnim prihvatanjem imena ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovek.

Foto: Anto Magzan-Suzana Krčmar

Pored predsednika Milanovića, na centralnom skupu govorili su predsednica Udruženja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsednik Međunarodne unije Roma Normunds Rudevičs, zamenik gradonačelnika.

Foto: Anto Magzan-Veljko Kajtazi

Obilježavanje romske kulture i podizanje svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju Zagreb Luka Korlaet, potpredsjednik Vlade RH, predstavnica predsjednice Vlade RH Anja Šimprag i potpredsjednica Hrvatskog sabora i zastupnik predsednik Hrvatskog sabora akademik Željko Rajner. Na svečanosti su uručene plakete povodom 15 godina rada Udruženja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, koje je, između ostalih, uručena i predsednici Republike.

Pored predsednika Milanovića bila je i savetnica predsednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Izvor:predsjednik.hr

Foto:Anto Magzan

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Demokratska unija Roma izlazi na lokalne izbore u Nišu na zajedničkoj listi koalicije “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ”

Koalicija “UJEDINJENI – NADA ZA NIŠ” predala je juče listu kandidata za odbornike u Skupštini Grada Niša Gradskoj izbornoj...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img