10.8 C
Leskovac
četvrtak, april 25, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Mihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresijiU požaru izgorelo čitavo romsko naselje u Novom SaduOrganizovan prevoz vozom za sve zainteresovane građane za odlazak na komemorativni skup u GrdeliciBEBI BUM! 10 beba rođeno u leskovačkom porodilištu

Nacionalni savet Roma: sve lokalne samouprave u Srbiji da slede pozitivan primer grada Leskovca u integraciji Roma

Pročitajte

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je danas prijem za rukovodstvo i predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibora Nakića i pokrajinsku poslanicu u Skupštini AP Vojvodine Jelenu Jovanović, nakon čega se u Skupštini grada Leskovca obratio svim članovima ovog Saveta na kome su bili prisutni i romski aktivisti grada Leskovca i predstavnik prve romske hrišćanske crkve.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uveren je da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta u Leskovcu iznedriti brojne benefite za stanovnike romske nacionalne manjine i naglasio da se oni na leskovačku lokalnu samoupravu mogu osloniti za svaku vrstu pomoći i podrške.

On je podsetio i izrazio zadovoljstvo što posle četiri godine Leskovac ima dva predstavnika u Savetu, Božidara Jakupovića i Miroslava Alilovića i izrazio nadu da će oni svojim inicijativama i sopstvenim snagama uticati na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca.

„Romi u našem gradu uzimaju učešće u mnogobrojnim aktivnostima, svesni da je edukacija i uključivanje u društveni život važan preduslov za potpunu inkuluziju. Aktivno učestvuju u projektima iz različitih oblasti koje Lokalna samouprava podržava kako bi ih ohrabrila da ostvare sva prava kao ravnopravni članovi našeg društva.

Grad Leskovac se trudi da, u saradnji sa predstavnicima institucija koje su najviše uključene u svakodnevni život Roma, poboljša status pripadnika romske nacionalne manjine“, istakao je Cvetanović.

On je upoznao prisutne, da u gradu Leskovacu finkcioniše i radi jedinstvena kulturna ustanova u Srbiji „Dom kulture Roma“, koja se direktno finansira iz budžeta grada, koja ima 12 upošljenika i koja je prošle godine obeležila 25 godina rada.

Cvetanović je istakao da se broj primaoca socijalne pomoći smanjio zahvaljujući zapošljavanju Roma i Romkinja u kompanijama koje posluju u Leskovcu. Posetio je i na uređenje romskog naselja Sat mahala za koje je grad izvojio 32 miliona dinara i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Podvrce za šta je grad izdvojio više od osam miliona dinara.

„Treba pomenuti i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito u sferi vođenja brige o zdravstvu, o značaju obrazovanja i edukacije, što pozitivno utiče na njihov status“, zaključio je Cvetanović.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kazao je da je oduševljen sa svim rezultatima koje grad Leskovac ima u procesu integracije Roma i da bi voleo da i druge lokalne samouprave slede taj pozitivan primer.

„Odgovornost jedne vlasti se ogleda upravo u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva, a grad Leskovac je primer dobre prakse kako se treba pristupiti rešavanju problema Roma, to je jedan multikulturalan grad koji neguje različitosti i zato smo mi, kao građani Srbije ponosni na grad Leskovac“ kazao je Nakić.

Nakić je u svom obraćanju gradonačelniku Cvetanoviću uputio poziv da kao predsednik SКGO promoviše aktivnosti sa lokala kako bi podstakao i druge lokalne samouprave da budu uspešni kao i grad Leskovac.

Miroslav Alilović, predstavnik Grada Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, kazao je da razgovara sa gradonačelnikom Cvetanovićem kako bi se formirao Savet za nacionalne manjine kao Skupštinsko telo Grada Leskovca kao i formiranje Кancelarije za inkluziju Roma, na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Mihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u Beogradu

Unija Roma Srbije odlučila je da posle skoro dve decenije izađe na lokalne izbore koje će se održati u...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img