22.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Crveni krst Leskovac obeležio 145 godina postojanja

Pročitajte

Srpsko društvo Crveni krst osnovan je daleke 1976.godine a samo dve godine kasnije 1878. Crveni krst Leskovac, koji je danas u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju prigodnom svečanošću obeležio 145 godina rada ove organizacije.

Na svečanosti koju su vodili mladi volonteri predstavljen je istorijat aktivnosti, kao i najznačajne sačuvane fotografije na kojima je prikazan rad organizacije.

Predsednik leskovačkog Crvenog krsta prim. dr Vladimir Colić, kazao je da danas sa ponosom obeležavaju 145 godina postojanja i rada ove organizacije čija aktivnost traje do danas uz velika postignuća.

On je istakao da u godini jubileja, najveće priznanje, zlatni znak Crvenog krsta Srbija, na prethodnoj svečanosti prilikom podele paketića u prisustvu generalnog sektretara Crvenog krsta Srbije koji je dodeljen gradonačelniku dr Goranu Cvetanoviću za prepoznavanje i razumevanje aktivnosti Crvenog krsta za nesebičnu pomoć i lični doprinos.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kazao je da je Crveni krst Leskovca značajna karika u sprovođenju socijalno odgovorne politike lokalne samouprave i da zato uvek može da računa na pomoć i podršku grada za sprovođenje svojih programskih aktivnosti.

„Ove godine, iz budžeta grada 14,5 miliona dinara se izdvaja za rad Crvenog krsta, a 10 miliona idu za Narodnu kuhinju. Važno je da ova organizacija nastavi svoje aktivnosti počev od sprovođenja akcija dobrovoljnog davanja krvi, preko pomoći ugroženima u elementarnim nepogodama, organizovanja obuka prve pomoći, pa sve do one egzistencijalne podrške socijalno najranjivijim kategorijama stanovništva. Zato ćemo i u godinama koje su pred nama koračati zajedno, zajedno raditi i zajedno ulagati energiju sa ciljem da naša pomoć stigne do svakoga kome je potrebna, ne samo na teritoriji grada Leskovca nego i šire“, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Aleksandar Pantelić, koordinator aktivnosti Crvenog krsta, rekao je da je Crveni krst Leskovac jedan od najstarijih delova Crvenog krsta Srbije osnovan samo dve godine nakon SD Crvenog krsta.

„Samo u prošloj godini Crveni krst Leskovac kroz organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupio je 1450 jedinica ove dragocene tečnosti i na taj način pomogao zdravstveni sistem ove zemlje. Takođe, Crveni krst Leskovac, pre svega zahvaljujući ogromnoj podršci lokalne samouprave, pripremio je i distribuirao 85.400 obroka u okviru programa Narodne kuhinje, dok su se kontinuirano sprovodile akcije solidarnosti sa ciljem pomaganja građana u stanju socijalne potrebe.“

Dragan Tasić, sekretar Crvenog krsta Leskovac, istakao je da u svim planovima i zadacima da mogu da računana našu zajednicu i našu lokalnu samoupravu i čelnike lokalne samouprave, na našu krovnu organizaciju – Crveni krst Srbije, našu Crkvu, našu Vojsku, naše donatore, naše volontere i članove, naše dobrovoljne davaoce krvi, naše sugrađane.

„S ponosom ističem da sam za ovo kratko vreme koliko sam sekretar imao prilike da upoznam kolika je humanost naših ljudi, ali i kolika je njihova odgovornost – da sam imao sreće da kad se obratim ljudima od kojih su neki i ovde među nama, imam odgovor – za moj rad nije potrebna nikakva nadoknada, to smatram svojom obavezom prema društvu i zajednici.

Tu društvenu odgovornost treba da malo povratimo i kod privrednih društava, za šta i imamo pozitivne primere i time ćemo još bolje ispuniti svoju misiju“, kazao je Tasić.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img