17.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“

Međunarodni dan ljudskih prava-Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve

Pročitajte

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, ove godine pod motom „Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor, kao i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili „današnji štetni trendovi“.

ntonio Guteres, u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo je da se „svet suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana“, upozorivši da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Guteres je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

„Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija koronavirusa je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama“, rekao je generalni sekretar UN.

„Krizna vremena test za ljudska prava“ 

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), povodom Međunarodnog dana za ljudska prava, istakla je u saopštenju da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava.

Navela je i da moramo, pošto se ljudska prava i dalje krše, da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu, u kome su svi jednaki u pravima.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu.  

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. 

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava, koja treba univerzalno zaštititi. Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini UN.

Izvor:RTS/Tanjug

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Pretukao mladića u centru Lebana

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lebanu, uhapsili su P. J. (20) iz ovog mesta, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img