7.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Koliko je prevencija zapravo važna za sprečavanje moždanog udara-šloga

Pročitajte

Moždani udar, tj. šlog, nastaje kada je dotok krvi u mozak iz nekog razloga blokiran ili kada krvni sud u mozgu pukne. Tada nastaju oštećenja u mozgu koja mogu da izazovu invalidnost ili čak smrt.

Rizik od nastanka moždanog udara se može smanjti zdravim navikama i redovnim kontrolama zdravstvenog stanja.

Zdrav život

Moždani udar neretko se može sprečiti promenama u načinu života. Ako se okrenete zdravim životnim navikama i redovno idete na zdravstvene kontrole, posebno ako imate rizično oboljenje, smanjićete rizik od nastanka šloga.

Stručnjaci se slažu da možete pomoći sebi u sprečavanju moždanog udara tako što ćete izabrati zdrav način života.

Birajte zdravu hranu i piće

Zdravi obroci i užine mogu vam pomoći da sprečite moždani udar. Obavezno jedite puno svežeg voća i povrća. Konzumiranje hrane sa niskim sadržajem zasićenih masti, transmasti i holesterola i hrane bogate vlaknima može pomoći u prevenciji visokog holesterola. Ograničavanje soli u vašoj ishrani takođe može smanjiti vaš krvni pritisak.

Visok holesterol i visok krvni pritisak povećavaju rizik za moždani udar. Takođe, vrlo je važno baviti se nekom fizičkom aktivnošću i preduprediti gojaznost jer ona može da dovede do brojnih zdravstvenih komplikacija.

Održavajte zdravu težinu

Prekomerna težina ili gojaznost povećavaju rizik od moždanog udara. Da biste utvrdili da li je vaša težina u zdravom opsegu, konsultujte se sa stručnjakom, koji će verovatno odrediti vaš indeks telesne mase. Doktori često uzimaju u obzir i obim struka jer je salo na stomaku vrlo važan faktor kada se govori o zdravstvenom stanju i rizciima od bolesti.

Redovno budite fizički aktivni

Fizička aktivnost može vam pomoći da ostanete na zdravoj težini i snizite nivo holesterola i krvnog pritiska. Za odrasle stručnjaci obično preporučuju oko dva i po sata nedeljno aerobne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, kao što je brza šetnja.

Deca i tinejdžeri treba da imaju jedan sat fizičke aktivnosti svakog dana. Pronađite inspiraciju u lokalnoj teretani, na internetu ili jednostavno počnite da nekolilo dana u nedelji šetate uveče sa najboljom drugarcom.

Ostavite cigarete

Pušenje cigareta značajno povećava rizik od moždanog udara. Ako ne pušite, ne počinjite. Ako pušite, ostavljanje cigareta će smanjiti rizik od moždanog udara. Vaš lekar vam može predložiti kako da se najlakše rešite tog poroka.

Ograničite alkohol

Izbegavajte da pijete previše alkohola jer to može povećati vaš krvni pritisak. Muškarci ne bi trebalo da piju više od dva pića dnevno, a žene ne više od jednog dnevno.

Kontrolišite svoje zdravstveno stanje

Razgovarajte sa svojim lekarom o koracima koje možete preduzeti da smanjite rizik od moždanog udara. Ako imate srčane bolesti, visok holesterol, visok krvni pritisak ili dijabetes, zajedno sagledajte koje su mogućnosti za prevenciju moždanog udara.

Proverite holesterol

Lekar bi trebalo da vam sugeriše da testirate nivo holesterola najmanje jednom u pet godina. Razgovarajte sa stručnjacima o ovom jednostavnom testu krvi koji može mnogo da znači. Ako imate visok holesterol, lekovi i promene u načinu života mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara.

Kontrolišite krvni pritisak

Visok krvni pritisak ponekad nema simptome, pa ga redovno proveravajte. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o tome koliko često treba da ga kontrolišete.

Ako imate visok krvni pritisak, lekar vam može prepisati lek, predložiti neke promene u vašem načinu života ili preporučiti hranu sa nižim sadržajem soli.

Kontrolišite dijabetes

Ako vaš lekar misli da imate simptome dijabetesa, verovatno će vam preporučiti da se testirate. Ako imate dijabetes, redovno proveravajte nivo šećera u krvi. Razgovarajte sa lekarom o opcijama lečenja.

Vaš lekar može preporučiti određene promene u načinu života, kao što je veća fizička aktivnost ili odabir zdravije hrane. To će pomoći u održavanju šećera u krvi pod dobrom kontrolom i pomoći će u smanjenju rizika od moždanog udara

Lečite srčane bolesti

Ako imate određena srčana oboljenja, kao što je koronarna arterijska bolest ili atrijalna fibrilacija (nepravilan rad srca), lekar vam može preporučiti medicinski tretman ili operaciju. Briga o srčanim problemima može pomoći u sprečavanju moždanog udara.

Uzimajte redovnu terapiju

Ako uzimate lekove za lečenje srčanih bolesti, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa, pažljivo pratite uputstva svog lekara. I uvek pitajte ako vam nešto nije jasno.

Nikada nemojte prestati da uzimate lek bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Izvor: N1

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img