16.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

U sredu Dom kulure Roma obelažava 25 godina rada i postojanja

Pročitajte
Foto:ROMinfomedia(otvaranje Dom kulture Roma Leskovac)

Leskovački dom kulture Roma u sredu 9.novembra u Narodnom pozorištu Leskovac, Svečanom akademijom koja će se održati od 17 sati obeležiće 25 godina rada i postojanja.

Dom kulture Roma nalazi se u romskom naselju Podvorce,  osnovan je 1997. u obliku javne kulturne institucije. Objekat u kome je smešten Dom kulture sagrađen je 1974. za kulturno-umetničke aktivnosti, kao i aktivnosti iz dela obrazovanja i informisanja, u cilju poboljšanja životnih uslova Roma u Leskovcu, uz negovanje tradicije i kulturne baštine Roma.

U okviru Doma kulture Roma Leskovac, svoje aktivnosti sprovodile su nekoliko udruženja građana: Društvo Rom, KUD Šefket Ibraimović, Šahovski klub, FK Veternica i mnoge druge organizacije civilnog društva.

Najznačajnije aktivnosti kojima se DK Roma bavi jesu rad sa decom i omladinom, organizovanje tradicionalnih manifastacija od značaja za romsku zajednicu u Leskovcu, kao mnoge kulturno, obrazovno-edukativne sadržaje.

Dom kulture Roma izdavač je dve zbirke pesama na romskom i srpskom jeziku, pod nazivom „Lutao sam lutao“ i „Nas je mnogo Roma“. Ova kulturna ustanova već  nekoliko godina organizuje i likovne kolonije u kojima učestvuju deca-učenici romske i srpske nacionalnosti iz snovnih škola sa teritorije Grada Leskovca.

Prostorije ove kulturne ustanove bila su glavna okupljanja mladih roma i romkinja iz Leskovca, ali se u ovim prostorijama organizovala i razna veselja, kao i i razne radionice, edukacije i konferencije.

DK Roma od 1997.godine je pod upravom Grada Leskovca i finansira se iz budžeta grada. U ovoj kulturnoj ustanovi tenutno je zaposleno 13 ljudi.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img