21.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Broj romske dece koja pohađaju osnovnu školu veći za 15 odsto

Pročitajte
Foto:ROMinfomedia
Broj romske dece u Srbiji koja pohađaju osnovnu školu povećan je za 15 odsto dok je broj onih koji završavaju srednju školu uvećan za petinu, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić, prenosi portal Novi Magazin.

On je u razgovoru sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim ocenio da je Srbija „prepoznata kao primer dobre prakse“ u oblasti poboljšanja dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina.

„S jedne strane, omogućeno je pravo na školovanje na maternjem jeziku, a s druge strane, kroz obavezan predmet, učenici ovladavaju srpski jezik. Oni mogu da slušaju nastavu na srpskom jeziku sa fakultativnim predmetom na maternjem jeziku ili kroz dvojezičnu nastavu“, naveo je Ružić a prenelo Ministarstvo prosvete.

Dodao je da je jedna od prioritetnih oblasti u Strategiji obrazovanja do 2030. godine prevencija osipanja romske dece iz obrazovnog sistema i podsetio da Ministarstvo prosvete, kroz posebnu meru, stipendira 6.533 studenata romske nacionalnosti, od kojih su 65 odsto devojke. 

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img