6 C
Leskovac
Četvrtak, novembar 13, 2025
NAJNOVIJE VESTI
Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju obeležio 15 godina radaIz budžeta Grada Leskovca isplaćeno više od 11 miliona dinaraLeskovac dodelio nova rešenja za status „Roditelj-negovatelj“Određen pritvor osumnjičenom J. C. iz Guberevca zbog pokušaja ubistvaLeskovac: Četiri vozača zadržana zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanciMinistar Demo Beriša i predstavnici romskih organizacija razgovarali o unapređenju medijske i društvene uloge RomaEVROPSKA KOMISIJA O NAPRETKU SRBIJE: Potrebni konkretniji rezultati u zaštiti manjina i inkluziji RomaViši sud u Leskovcu nije odredio pritvor osumnjičenom za ubistvo supruge u Pečenjevcu jer je već imao kaznu zatrvoraIsplate iz budžeta Grada LeskovcaZagađivači medijskog prostoraMUP upozorava na lažne mejlove u ime MUP-a, Tužilaštva i drugih državnih organaDigitalizacija socijalne zaštite: SOZIS kontinuirano unapređuje rad centara za socijalni radAdem Salihi: Peticija protiv izgradnje stanova za raseljene – ogledalo naših predrasudaTragedija pretvorena u politiku: Romi postaju kolateralna žrtva novog slovenskog zakona„Ovo nije molba – ovo je naredba“: Cvetanović traži po 50.000 dinara za svaku porodilju!GRADONAČELNIK CVETANOVIĆ: „LESKOVAC JE DANAS MODERAN I STABILAN GRAD“Uhapšen osumnjičeni za teško ubistvo u PečenjevcuIsplate iz budžeta Grada LeskovcaInicijativa A 11: Evropska komisija kritikovala Srbiju zbog ozbiljnih kršenja socijalnih i radnih pravaSvetski dan romskog jezika: Čuvanje kulture i identiteta kroz jezik

Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti „jednu ljutu“ pre jela?

Pročitajte

I dok se pre jela piju blago gorka pića s manje alkohola, pri kraju obroka valja poslužiti napitke koji će nam „olakšati život“ nakon obilne hrane…

Drmnuti čašicu-dve rakije pre jela je uobičajen običaj kod kuće ili u restoranu, ali ova navika ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela.

Naprotiv, može samo da ga pokvari, baš kao i varenje, što će signalizirati vaš želudac, koji na ovaj način šokiramo. Ali ako popijete gorki liker u malim gutljajima, nećete upropastiti ukus, već ćete stimulisati želudačne sokove.

Zbog toga, umesto jedne ljute na eks, prema bontonu za stolom, možete piti biljne, gorke napitke sa blagim alkoholom. Ne birajte ništa slatko u čaši jer možete dobiti žgaravicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, odnosno desert.

Prema legendi, ritualno ispijanje gorkih napitaka pre jela radi podsticanja varenja datira još iz antičke Grčke, kada je otac medicine, Hipokrat, preporučio ritualno ispijanje aromatizovanog gorkog vina pre jela.

Istorija beleži takvu kulturu i u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu: od Asiraca do Egipćana i Tatara.

Aperitiv je postao popularan tek krajem 18. veka, a posebno je zaživeo u Italiji.

Pića kao što su vermut, martini i kampari vremenom su postajala sve popularnija.

Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšalo varenje. I dok će Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili „Chartreuse“ (kartuzijanski biljni liker), Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, „Fernet-Branco“ (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina, poput aromatične smole, rabarbara, kamilica, kardamom, aloja, šafran, kantarion i drugi).

Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su „Krauterlikor“ i „Underberg“, dok u Španiji i Portugalu dominiraju ojačana vina.

Za koje god piće da se odlučite, budite nežni prema svom zdravlju, a ako imate poteškoća, saznajte koji je čaj najbolji za vaš stomak.

Izvor;punkufer.hr

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju obeležio 15 godina rada

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju obeležio je danas svečanom akademijom 15 godina postojanja i uspešnog rada. Jubilej je...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img