20.8 C
Leskovac
nedelja, maj 19, 2024

Nerazjašnjena priča o seriji rasističkih ubistava mađarskih Roma

Pročitajte
Suđenje za seriju ubistava Roma u Budimpešti, avgust 2013.

Trinaest godina nakon serije rasističkih ubistava Roma u Mađarskoj objavljena je šokantna i bizarna ispovest glavnog počinioca. Ali, za taj slučaj interesovanje javnosti je malo i nije jasno da li će biti novog procesa, piše DW.

Ubijali su iz zasede. Kukavički, hladnokrvno i okrutno. Palili su kuće svojih žrtava i pucali u njih dok su bežale pred plamenom. Ili su ih ubijali u snu. Sveukupno je ubijeno šest ljudi, među njima i jedno dete. Povređeno je 55 drugih, uglavnom teško. Iz jednog razloga: bili su Romi.

Serija ubistava iz 2008. i 2009. najteži je rasistički zločin u novijoj mađarskoj istoriji. Radi se o nizu desničarskih terorističkih napada – slično seriji ubistava tzv. „Nacionalsocijalističkog podzemlja“ (NSU) u Nemačkoj. Ubistva Roma počinjena su na kraju mandata socijalističko-liberalne vlade, u vreme kada je Mađarska potonula u korupciju i politička previranja. Nekoliko meseci kasnije, na vlast je s dvotrećinskom većinom došao Viktor Orban.

Ceo tekst možete pročitati na portalu DW klikom OVDE.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img