10.8 C
Leskovac
nedelja, maj 5, 2024
NAJNOVIJE VESTI
HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!Romske hrišćanske pentakosne crkve u Leskovcu organizuju proslavu UskrsaBUJANOVAC: Lista Roma SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite Da – Adem Salihiu učestvuje u izbornoj trci za odbornike u lokalnom parlamentuNasilna mobilizacija Roma u UkrajiniU PODVRCU MLADIĆ ČEKIĆEM POVREDIO TROJE LJUDI, POLICIJSKI SLUŽBENIK SPREČIO VEĆU TRAGEDIJUDanas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“Pretukao mladića u centru LebanaPrivode se kraju radovi na izgradnji vodovodne mreže od Velikog Trnjana do PalikućeOrganizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu Leskovac

Nije tačno da Romi neće da rade!

Pročitajte
Foto:Telegraf

Decenijama unazad vlada rodna neravnopravnost, posebno izražena u domenu rada, zapošljavanja i finansija. Ipak, tek u „poslednje vreme“ ta tema postaje fokusirana u medijima, kompanijama koje se bave društvenom odgovornošću i u ostalim društvenim segmentima, piše portal Telegraf.

Drugim rečima, prava žena više se ne setimo samo 8. marta, na Dan žena, što svakako ne znači da na tom putu nema još dosta posla. Naravno, žene nisu jedina ranjiva grupa. Jednako treba da se polemiše o pravima nacionalnih i svih drugih manjina, osoba sa invaliditetom…

Iako su žene ranije bile u nepovoljnijem položaju u kontekstu prava na rad i ostvarivanja ličnih prihoda po tom osnovu, ne možemo „zažmuriti“ na činjenicu da u 21. veku situacija treba da bude daleko bolja – a nije.

Da li ste znali da u Srbiji, ali i u Evropi (prosečno gledano), ima samo 30% žena-preduzetnika? U našoj zemlji, one su za 15 procenata ređe zaposlene nego suprotan pol, pri čemu su i slabije plaćene. To smo imali prilike da saznamo od Gordane Gavrilović, savetnice potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, na današnjem skupu u Beogradu.

Danas je, naime, zvanično lansirana namenska kreditna linija – vredna 30 miliona evra, od strane Evropske investicione banke (EIB) i UniCredit banke, a tim povodom je u hotelu Metropol održana konferencija za medije. Dve banke u ovom programu učestvuju sa po 15 miliona evra, a cilj je promocija socijalnog inkluzivnog zapošljavanja i preduzetništva.

Program se odnosi na sve grupe koje društvo ne prepoznaje kao ravnopravne, a tu spadaju ne samo žene, već i izbeglice, migranti, Romi, osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT zajednice, bivši zatvorenici.

– Svi imaju pravo na rad. Neverovatno je da se žene 45+ na tržištu rada smatraju starijima, a tek su na pola svog životnog puta. Takođe, nije tačno da Romi neće da rade, već se vrte u začaranom krugu siromaštva. Ne poznajem nijedno dete koje je srećno da odrasta u siromaštvu i nehigijenskim uslovima, a činjenica je da naši sugrađani tako žive, ispod standarda. Ne dolazimo svi iz istog društvenog okvira, a to je bitna stavka pri zapošljavanju – kazala je u svom obraćanju Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ministarka rada, prof. dr Darija Kisić, istakla je važnost zapošljavanja mladih ljudi, koji imaju smelost i energiju. 

Podatak koji je poražavajući, a koji govori u prilog tome zašto su ovakvi projekti važni, odnosi se na to da dosta preduzetnica već u prve tri godine poslovanja – ugasi svoj biznis. Jednostavno, fale im izvori finansiranja, i to je najveći izazov sa kojim se sureću. Takođe, treba istaći da posao uglavnom pokreću iz nužde, a ne iz želje.

– Žene koje se vode kao nezaposlene, i te kako rade, ali ne ostvaruju prava na naknadu za to – rekla je Gavrilović, aludirajući na kućne poslove i obaveze u domaćinstvu koji su neplaćeni, a koji su takođe rad.

Pomenuti program, zapravo, predstavlja inovativni zajam EIB-a kao odgovor na trenutnu krizu. „Naša saradnja sa UniCredit bankom je model za primer, koji nam pomaže da povećamo podršku, kako društveno odgovornim kompanijama, tako i teže zapošljivim grupama“, rekla je potpredsednica EIB-a, Ljiljana Pavlova, odgovorna za Zapadni Balkan.

Poruka svih učesnika na današnjem skupu jeste da sve grupe treba osnažiti, pri čemu je Martin Klauke, ispred Delegacije EU u Srbiji, istakao da je ovo „još jedan pokazatelj na koji način Unija podržava srpsku ekonomiju“.

Izvor:Telegraf

- Reklama -spot_img

1 KOMENTAR

  1. Da li jedna nacija koja je po broju stanovnistva naj beća manjina Romi ,mora da bude u grupi stalno sa LGTP Ii osobama sa invaliditetom .
    Àli okej ,tu spada i Brnabić Ana samo njena plata se broji u milijonima a romima se otima iz ista za te oste grupe.

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img