18.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

AUDIO-VIDEO BUKVAR NA ROMSKOM JEZIKU

Pročitajte

U Vladičinom Hanu i Surdulici udruženje Roma intelekualaca iz Vladičinog Hana, realizovalo je projekat Audio-video bukvar na romskom jeziku. Projekat podržava Fondacija Jelena Šantić uz finansijsku pomoć Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), Nemačkog Maršal fonda Sjedninjenih Američkih Država.

„Kroz rad našeg udruženja mapirali smo problem na koji nailaze deca prilikom polaska u prvi razred. Zbog nedovoljnog poznavanja i korišćenja srpskog jezika usled segregacije, pohađanje nastave srpskog jezika je veliki problem. Učitelji i učiteljice ne govore romski jezik, tako da je komunikacija na početku otežana, što doprinosi lošem uspehu. Roditelji pomažu u procesu, ali je i njima potrebna podrška. Ono što smo zajednički sa roditeljima, decom, nastavnicima i pedagoškim asistentima konstatovali je da bi prevod bukvara na romski jezik predstavljao veliko rasterećenje za sve učesnike/ce. Mi želimo da na jeziku koji govori naša romska zajednica ispričamo priče iz bukvara. Ovo bi trenutno bilo od koristi za 150 dece u našoj zajednici, biće od koristi za buduće generacije koje dolaze, sa tendencijom širenja na region Južne Srbije.“-govori menadžerka projekta Jovana Mihajlović Mijović.

Cilj projekta je olakšati razumevanje i učenje srpskog jezika za 150 dece romske nacionalnosti koja pohađaju prvi razred i pripremno predškolski program kroz kreiranje i promociju Audio video bukvara na romskom jeziku. Ovaj bukvar sadrži čitane i recitovane tekstove iz bukvara prevedene na romski dijalekt zajednice Vladičinog Hana i Surdulice. Dugoročno ishod će biti razumevanje i prihvatanje različitosti u multikulturalnoj zajednici.

„Na projektu smo realizovali 8 radionica sa 40 dece V-VIII razreda iz osnovnih škola u Vladičinom Hanu i Surdulici. Kao rezultat ovih aktivnosti snimili smo 32 teksta na romskom jeziku našeg dijalekta, prevedenih iz bukvara. Rezultat ove aktivnosti je usnimljen materijal za izradu Audio-video bukvara na romskom jeziku i osnaženi kapaciteti dece u domenu kreativnog razvoja, širenja znanja i razmene iskustava. Na našem novootvorenom youtube kanalu Udruženje Roma intelektualaca možete pogledati ove snimke. U narednih 16 dana biće emitovana po dva snimka dnevno iz našeg zajedničkog rada.“ -navodi predsednik Udruženja Roma intelektualaca, Januš Kurtić.

Udruženje Roma intelektualaca postoji od 2002. godine. Sa projektnim angažovanjem počelo je 2011. godine. Za proteklih 11 godina Udruženje je realizovalo više od 60 projekata u oblasti ljudskih prava i socijalne inkluzije, razvoja kapaciteta romske zajednice u pet oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, socijalna i zdravstena zaštita. Misija Udruženja je uključivanje Roma u obrazovni sistem RS i integracija romskih porodica u lokalnu zajednicu.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img