7.8 C
Leskovac
ponedeljak, april 29, 2024
NAJNOVIJE VESTI
Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u LeskovcuOtvoreno dečje igralište“Srećičica“ u centralnom parku u LeskovcuPodeljeni ugovori udruženjima za realizaciju projekata iz oblasti Socijalne zaštite u 2024.godiniMihajlović: Unija Roma Srbije posle skoro 20 godina izlazi na lokalne izbore u BeograduPrivremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u NišuU Leskovcu za 24 sata rođeno šest bebaSkupština Grada Niša u petak odlučuje o promeni naziva Bulevara Šabana Bajramovića, direktor Nišvila Ivan Blagojević to vidi getoizaciju umetnika i latentni rasizamNovo dečje igralište u parku Devet JugovićaOdržan čas istorije „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“U leskovačkom porodilištu rođene dve bebeZABRANA sklapanja maloletničkih brakovaU nedelju besplatni preventivni pregledi u Domu Zdravlja i Opštu bolnicu LeskovacAkcija saobraćajne policije usmerene na kontrolu brzineU Baru održana 19. Generalna skupština NALAS-aIstraživanje Instituta Batut: prisutnije tuče među učenici osnovnih škola, seksualno aktivni sa 11 godinaNenad Zdravković: rešiti problem romskog groblja u LeskovcuU Leskovcu rođene tri bebe u jednom danuU Briselu predsedniku opštine Vrnjačka Banja dodeljena nagrada“Prijatelj Roma“Vozili pod dejstvom droge i alkoholaOdržan komemorativni skup povodom 25 godina od raketiranja voza u Grdeličkoj klisuru u NATO agresiji

Osman Balić: Soske bre, rasizam Her Oberštrumfireri PUF-a?

Pročitajte
Osman Balić

Povodom video priloga objavljenog na YOUTUBE-u
autora i produkcije Pokret ujedinjenih fantoma pod naslovom PUF – BRE VIDI GANCI objavljen u peridu od 10 do1 aprila 2022 godine, saopštenjem za javnost obratio se Osman Balić predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana SKRUG Liga Roma.

Video klip je skinut sa YouTuba, da li zbog velikog broja prijava zbog vređanja na rasnoj osnovi ili su PUF-ovci sami skinuli klip, za sada nemamo informacije.

Saopštenje prenosimo u celosti.
-Nezadovoljna grupa, politički angažovanih i ostrašćenih gradjana iz Zrenjanina, okupljena oko videoprodukcije ne baš satirične grupe rasista, je za rezultate poslednih predsedničkih i parlamentarnih izbora proglasila jedan čitav narod za krivce. Izbore kao demokratski proces u Srbiji , i gradjane romske nacionalnosti koji su kao i svi gradjani učestvovali na izborima, izložili ponižavanju, vređanju, ismevanju…, a celom romskom narodu u Srbiji nacrtali „metu za odstrel i progon” u nameri da se uskrati
pravo na glas i politički izbor.

Pokret udruženih fantoma kao udruženje gradjana je aprila ove godine ukinuo Romima u Srbiji pravo na dostajanstvo i politički izbor.
Ovo je drugi prilog ovog udruženja gradjana, ove produkcije, objavljen na YOUTUB-e na temu „Romskog pitanja“. Dosledno ruganje upućeno gradjanima ove zemljeromske nacionalnosti kao političkim bićima sa pravom glasa, čini cilj i poentu video priloga jasnijim.
Začuđujuće je fokusiranost ove produkcije , pokušaj diskreditacije i stvaranje antiromskog raspoloženja kod večinskog dela stanovništva i naročito kod dela desničarkih političkih organizacija u Srbiji. U politčki ostrašćenoj atmosveri u Srbiji, pretnje i pozivanje na nasilje nad Romima kao remetilačkim faktorima bolesnim idejama i ambicijama pojedinih političkih grupacija čini nas Rome zabrinutim za život naših sunarodnika i porodica. Vrlo često su nasilje, ubistva i napadi na Rome kao
neistomišljenika, bila inspirisana ovakvim prilozima na društvenim mrežama i medijima.
Nama Romima je savim jasno da i Pokret udruženih fantoma pripada onoj dugačkoj i sumornoj koloni netalentovanih satiričara koji su gazili marševskim korakom utirući staze , rasizmu, staljinizmu i fašizmu, antisemitizmu i anticiganizmu. PUF ima pravo da se svrsta gde god želi. Imaju pravo, naravno, da snimaju, pišu o čemu žele i kako žele. Imamo pravo i mi da kažemo: Bojimo se poruka i „satire” Pokreta Udruženih Fantoma . Romi imaju barem to pravo, da budu uplašeni pred ovakvim poltički ostraščenim „satiričarima” koji vide trn u oku drugog naroda a ne vide balvan u sopstvenom .

PUF je svojim gledaocima otkrio vrlo važnu „činjenicu“ o procesu izbora u Srbiji – činjenicu o tome šta i kako Romi kao narod glasaju. Dok se gleda video prilog PUF-a,
osetio sam stid što sam čovek. Poput Hane Arend, koja se stidela sopstvene pripadnosti ljudskom rodu na suđenju Adolfu Ajhmanu u Izraelu.
Objavljen je istorijski video prilog i tekst. Ovaj video prilog je hipoteka PUF-a. Biće sačuvan u romskim arhivama i u mnogim drugim arhivima. Biće sačuvan i u romskim arhivima, zajedno sa imenima autora i urednika. Za naukovanje oprezu, kao upozorenje za strepnju. I, kao, najtužnije, za nepoverenje. PUF kao etika?! Kad su Romi u pitanju sve i svašta je dozvoljeno! I poželjno. PUF sa Gebelsom,Obraz uz Obraz, daju neponovljiv opis, sliku jednih poltičkih izbora u Srbiji 2022.
Ljudi, Romi u Srbiji koji su izašli na biračka mesta , pljunuti su i uzduž i popreko. Svakom od Roma koji su izašli na izbore napisana karakteristika i snimljen je video prilog.
Na sreću, žute trake, sa štambiljem PUF-ovog memoranduma, nisu deljeni.
Navodno braneći društvo i demokratiju u Srbiji od potkupljivih Roma koji nerazumeju šta se dešava u Srbiji i smetaju umišljenim političarima u svojim naumima, autor,
uzgred, teži da sebe približi značaju društvenog kritičara i gomili današnjih „analitičara”. Nesvestan da je zbog takvih kao što je on, Romi ostaju bez društvenog statusa koji zaslužiju. Jer, i on , autor i cela ta grupa veselnika oko PUF-a je javno, uticajno i gromko ćutali o korupciji, lopovlucima, i političkoj kulturi i manirima u Srbiji. Kada bi ti polupismeni kreteni mogli da uvide jednu očiglednu stvar. A to je : ako su i prodavali glasove (a jesu), nisu to radeli zato što su Romi, nego zato što su siromašni do bola”.
A u siromaštvu nema kulture! Da ste išli u neke škole to biste znali a i ne biste bili cirkuzanti . I da znate, siromašni su uvek u pravu! Koje god nacionalnosti oni bili.
Tendecioznim video prilogom PUF-ov autor onečovečuje Roma – čoveka,birača a ceo narod svrstava u niži rasni red.

I na kraju Soske bre, rasizam Her Oberštrumfireri PUF-a?
Zašto nas podmećete kao krivce za vašu dobro plaćenu i bolesnu političku ambiciju? Zar je malo, bre, međuetničke mržnje u Srbiji? Pa, da se doda, tek da ne bude malo. Mi Romi , stojimo vam na raspolaganju i usluzi, za svaku vašu impotenciju! Na sreću…druge politike u Srbiji postoje ali nisu moguće jer ih vi , latentni rasisti (za zvedom na grudima) odmah upropastite. Pokradete!
Soske se lečite Romima? Što tako junački i čojstveno na nas najslabije? Zašto nas ne streljate „na dve na tri” pa da idemo kući? Glasaćemo posle , drugi put i za vas. …Kada dodjete na vlast!


Osman Balić

- Reklama -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Organizovane Uskršnje radionice za decu na gradskom trgu u Leskovcu

Grad Leskovac u saradnji sa svim predškolskim ustanovama sa teritorije grada Leskovca, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, osnovnim...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img