1.8 C
Leskovac
subota, april 20, 2024

Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji

Pročitajte

U okviru projekta „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“ koji sprovodi orgnizacija PRAXIS u saradnji sa lokalnim partnerom orhganizacijom ROSA, danas je u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju organizovan Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečijih brakova u Srbiji.

Okrglom stolu prisustviovavali su predstavnici svih relevantnih institucija koji su zaključili da dečji brakovi predstavljaju grubo kršenje prava deteta.

Ovaj problem pogađa uglavnom romsku populaciju, najčešće devojčice. Uzroci dečjih brakova su kompleksni, ali u osnovi je višestruka diskriminacija devojčica i žena, siromaštvo i nedostatak adekvatnog pristupa obrazovanju. Kroz sveobuhvatan i strateški pristup na više nivoa, projekat predviđa niz aktivnosti usmerenih, sa jedne strane, ka lokalnoj romskoj zajednici u kojoj se praksa dečjih brakova najčešće javlja, i, sa druge strane ka relevantnim institucijama i organizacijama u cilju jačanja saradnje i koordinacije i uspostavljanje lokalnih timova koji bi aktivno radili na prevenciji i eliminaciji dečjih brakova u lokalnim sredinama.

Podaci Istraživanja višestrukih pokazatelja rizika ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dečjih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se pre 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% venčalo pre 15. godine, za razliku od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji.

Socijalna ugroženost je najčešći slučaj dečjih brakova, odnosno siromaštvo. To doprinosi i kraćem životnom veku Romkinja, koje zavise od svoje porodice.

Cilj projekta je da doprinese prevenciji i eliminaciji dečjih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

ZABRANA sklapanja maloletničkih brakova

Sklapanje dečjih brakova u Srbiji ubuduće će biti zabranjeno. Ovo je planirano izmenama Porodičnog zakona, na kojima radi Ministarstvo...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img