20.8 C
Leskovac
subota, maj 11, 2024

LAURA SAITOVIĆ: Romkinje da se izbore za svoja prava!

Pročitajte

U okviru obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, Udruženje „Leskovačke Romkinje“ i organizacija „ROSA“ u centru grada Leskovca organizovali su uličnu akciju, na kojoj su poseban akcenat dali ženama romkinjama.

Laura Saitović na press konfeenciji koja je održana tim povodom, kazala je, da Svetski dan Roma je i Svetski dan Romkinja i da se veoma mali značaj pridaje na položaj Romkinjama u društvo.

„Romkinje su, nažalost, tri puta više diskriminisane u romskim porodicama i zajednicama, i mi želimo da se one izbore za svoja prava i da budu vidljive“, naglasila je Laura Saitović, i dodala, da je rana udaja, diskriminacija i nasilje u porodici doprineli su tome da životni vek Romkinja iznosi 49 godina.

„Upravo zbog ove činjenice, pripadnice romske nacionalnosti treba da budu poštovane, vidljive i ravnopravne građanke ove zemlje“, zaključila je Saitović.

Projekat „Da se bolje razumemo“, u čijem fokusu se nalazi položaj Romkinja u leskovačkoj zajednici, a koji je danas, u okviru ulične akcije, promovisan u centru grada, podržavaju Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Tim solidarno za prava svih.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

ROMANI KUHINJA(VIDEO)

U nedelju 12.maja 2024.godine u 21 sat(9h) premijerno će na YouTube kanalu ROMinfomedia biti prikazana nova epizoda emisije ROMANI...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img