12.8 C
Leskovac
četvrtak, mart 28, 2024

ROMI DISKRIMINISANI I KAO IZBEGLICE, BEŽE OD RATA IZ UKRAJINE, U EVROPSKIM ZEMLJAMA NAILAZE NA NEJENDAK TRETMAN

Pročitajte
Foto:BBC/Romi beže iz Lavova

Ukrajinske ratne izbeglice romske etničke pripadnosti nailaze na manjak susretljivosti i na kršenje međunarodnih konvencija pri ulasku u zapadnije zemlje i boravku u njima.

Ukrajinske izbeglice romske etničke pripadnosti povremeno nailaze na paklenu dobrodošlicu pred „vratima Raja“, ako ćemo Rajem, za potrebu ove dosetke, proglasiti Evropsku uniju. Evropski centar za prava Roma (ERRC) objavio je krajem februara priču o ženi nazvanoj Ágnes iz ukrajinskog Bjeregova koja je, zajedno s dvoe maloletne dece, nekoliko puta na graničnom prelazu Beregsurányi uzaludno pokušavala ući u Mađarsku.

Prilikom prvog pokušaja, granični službenik sa ukrajinske strane joj je zabranio prelazak granice objašnjavajući svoj postupak glasinama da ukrajinski Romi zloupotrebljavaju mađarski sistem socijalne zaštite i da se bave prosjačenjem.

Ágnes je slučaj prijavila ERRC-, koji je zatražio objašnjenje od graničnih vlasti. Službeno je odgovoreno da ukrajinski granični službenici nisu dobili uputatva da bilo kome uskrate izlazak iz Ukrajine pod uslovom da imaju zakonsko pravo na odlazak, a nemaju ga prvenstveno vojni obveznici. Ukrajinska pogranična služba takođe je, posredstvom ERRC-a, poručila Ágnes da pokuša ponovo.

Prilikom drugog pokušaja prelaska, „na terenu“ je odbijena sa sličnim obrazloženjem. “Ne, počinit ćeš zloupotrebe kao i drugi, ne puštamo te van”, prepričava Romkinja reči ukrajinskog pograničnog policajca.

Nakon nove prijave ERRC-u pokušala je preći iz Ukrajine u Mađarsku treći put, ali je pritom mobilnim telefonom snimala razvoj događaja. Želela je, naravno, prikupiti dokaze o diskriminatornom postupanju. Ukrajinski su joj pogranični policajci pretili hapšenjem i oduzimanjem stvari ako nastavi snimati pripadnike ukrajinske vojske.

Tek u ponedjeljak 27. februara, prilikom četvrtog pokušaja, Ágnes je s decom uspela preći granicu Evropske unije.

U ERRC-u komentiraju da Ágnesino iskustvo ilustrira nesigurnost u kojoj se romske izbeglice mogu naći kada pokušavaju pobeći iz rata u Ukrajini. Same ukrajinske vlasti, ali također i vlasti u drugim zemljama, pa i u Evropskoj uniji, sklone su stereotipu da Romi nisu „prave izbeglice“.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu H-ALTER klikom OVDE.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Cvetanović i Alijević potpisali ugovor o donaciji 3 miliona dinara za uredjenje hrama romske crkve

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i starešina crkve Selim Alijević potpisali su danas ugovor o donaciji tri miliona dinara...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img