15.8 C
Leskovac
ponedeljak, maj 20, 2024

Nastavak ulaganja u proces gasifikacije kotlarnice JKP „Toplana“

Pročitajte

Nakon izgradnje kotlarnice Crvena zvezda Javno komunalnog preduzeća Toplana 2015. godine i oko 2 miliona evra uloženih u prvu fazu gasifikacije ovog objekta, radi nastavka ovog postupka grad Leskovac je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine konkurisao za nabavku još jednog gasnog kotla i za te namene su odobrena sredszva u iznosu od 26,6 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji je danas sa saradnicima obišao ovu kotlarnicu, proces gasifikacije je bilo neophodno sprovesti kako bi se sa upotrebe energenta mrkog uglja prešlo na ekološki prihvatljiv gas i time doprinelo povećanju energetske efikasnosti, smanjenju zagađenja životne sredine i obezbeđivanju čistijeg vazduha u gradu.

„Sa ciljem još boljeg pružanja usluga svim korisnicima ovog javno komunalnog preduzeća i zamene mazuta gasom, pristupiće se i procesu gasifikacije kotlarnice u Dubočici. Кrajem prošle godine potpisan je ugovor između Ministarstva energetike i rudarstva, Ministarstva finansija i grada Leskovca za ugradnju 2 nova kotla u toku 2023. godine i nastavak rekonstrukcije magistralnog toplovoda koji će se sprovesti u toku ove godine. Iznos kredita za ovu investiciju je oko 2 miliona evra“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Direktor JКP „Toplana“ Miloš Ilić je kazao da će sa ugradnjom ovog kotla biti eliminisana upotreba fosilnih goriva u ovoj kotlarnici. „sam kotao ima snagu od 11 megavata, potpuno je automatizovan time su zagarantovane minimalne količine potrebne za loženje.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img