19.8 C
Leskovac
sreda, april 24, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva novinare i urednike da prilikom izveštavanja o problemima manjina neguju profesionalnu etiku

Pročitajte

Povodom kolumne Marka Vidojkovića“Raj Vuka Vrčevića“ Alijansi protiv diskriminacije Roma oglasila se saopštenjem za javnost koji prenosimo u celosti.

Mi, organizacije okupljene u Alijansi protiv diskriminacije Roma, kolumnu Marka Vidojkovića „Raj u Vuka Vrčevića“ ocenjujemo kao govor mržnje i smatramo da se ovim testom izazivaju posledice po svakog pojedinca romske nacionalnosti.

Pozdravljamo reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja je jasno osudila nedopustiv način na koji se kvalifikuju Romi i pozivamo sve institucije da reaguju povodom raspirivanja mržnje i netrpeljivosti u Vidojkovićevoj kolumni.

Nije u skladu sa običajima i tradicijom Roma da „prose po semaforima, duvaju lepak i šmrču heroin“, kako to Vidojković ističe, naše navike nisu „džeparenje po gradskom saobraćaju“ i slika koju list „Danas“ stavlja pred svoje čitaoce svakako nije slika celokupne romske zajednice u Srbiji.

Koristimo ovu priliku i da još jednom skrenemo pažnju na značaj javne reči i da pozovemo novinare i urednike da prilikom izveštavanja o problemima manjina neguju profesionalnu etiku, poštuju postulate antidiskriminatornog izveštavanja i Kodeks novinara Srbije.

Iako se list „Danas“ izvinio i, nakon pritiska javnosti, uklonio kolumnu sa svog portala, smatramo da time ne bi trebalo staviti tačku na ovu priču, jer govor mržnje mora biti sankcionisan od strane institucija, a mi ćemo, kao savez organizacija koje se bore protiv diskriminacije, reagovati u skladu sa pravima i nadležnostima i upotrebiti sve postojeće mehanizme da zaštitimo prava romske manjine u Srbiji.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Privremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u Nišu

Nakon odluke Gradske uprave Niša da se preimenuje Bulevar Šabana Bajramovića, usledile su oštre kritike javnosti, što je uticalo...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img