13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Zašto Romi u Mađarskoj neće imati svog predstavnika u parlamentu?

Pročitajte

U Mađarskoj živi skoro milion Roma i veliki deo njih je suočen sa ozbiljnim problemima, ali, umesto da pomognu, mnogi romski političari su umešani u sukobe i korupciju. Orbanove vlasti to još i podstiču, piše DW.

Delegati glasno prekidaju govornika, skaču, zaustavljeni taman pre nego što započnu tuču – to se događalo 31. januara 2022. na sastanku Nacionalne samouprave mađarskih Roma (ORO). Taj sastank je bio poslednji pokušaj da se izabere kandidat koji će Rome predstavljati u parlamentu, na šta u Mađarskoj pravo ima svaka priznata manjina.

Kada se sednica završila u 23:59, bilo je jasno: zakonski rok je istekao i zvanična interesna grupa mađarskih Roma neće poslati svog predstavnika u parlament u narednom zakonodavnom periodu.

To je poslednji događaj u sukobu koji dugo deli udruženje. S jedne strane je nevladin Savez mladih Roma Firos, s druge strane organizacija Lungo Drom (Dug put), koja već godinama podržava Fides, desničarsku vladajuću stranku premijera Viktora Orbana.

Obe organizacije htele su da proguraju svog kandidata – na kraju ga nema nijedna.

Ceo tekst možete pročitati na portalu DW klikom OVDE.

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img