13.8 C
Leskovac
petak, maj 17, 2024

Jedinstven slučaj u Evropi: 80 godina od proboja niškog nacističkog logora smrti na Crvenom krstu

Pročitajte
Foto: FB

Pre 80 godina, 12.februara, 105 zatočenika niškog nacističkog logora „Crveni krst“ uspelo je da se probije na slobodu preko žica. To je jedinstven slučaj u Evropi da su zatočenici nekog nacističkog logora uspeli da pobegnu!

Na godišnjicu proboja logora predstavnici grada NIša, vojske, policije, boračkih udruženja i romske organizacije obeležili su polaganjem venaca i pomenom žrtvama, a niški izviđači tradicionalno u njihovu čast organizovali marš “Tragom logoraša”.

Za odmazdu je zbog ubijenih 11 stražara u Nišu streljano 850 ljudi. Nacistički logor „Crveni krst“ osnovao je niški Gestapo (nemačka nacistička „služba bezbednosti“).

U logoru su bili pripadnici otpora nacizmu – partizani , kao i Romi i Jevreji , njihovi saradnici, ili osumnjičeni za saradnju sa tim grupama. Logor je poslužio za uništenje niških Roma i Jevreja ! Iz tog logora su zatočenici vođeni utorkom i petkom na stratište Bubanj i tamo streljani! Ne zna se tačan broj streljanih pošto su nemački nacisti uništili dokumentaciju i posmrtne ostatke (okviran broj Žrtava je 12.000).

U ovom logoru završili su život mnogi ugledni građani Niša, „cvet niške čaršije“ i mnogi građani Niša i okoline!

Poslednih 36 zatočenika, zatvorski lekari, ubijeni su 14. septembra 1944. Tada je ovaj nacistički nemački logor prestao da postoji.

Ako se iko pitao zašto ulica kojom ulazite u Niš nosi ime „Bulevar 12. februar“, sada znate odgovor.

Foto:fb Turkijan Redžepi

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Iz dvorišta i garaža krao trotinet, bicikle, odeću i obuću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su 11 krađa i uhapsili M. D. (1981) iz...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img