10.8 C
Leskovac
četvrtak, april 25, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Lokalnim akcionim planovima do unapređenja položaja romske zajednice u Leskovcu(VIDEO)

Pročitajte

Produkcija „RomaWorld“ iz Niša, organizator je i realizator tribina na temu inkluzije Roma koje se održavaju u Nišu, Prokuplju i Leskovcu. Kroz projekat “Romska zajednica i njena inkluzija u Srbiji“, danas se na okruglom stolu, govorilo o rezultatima sprovođenja Akcionog plana za Rome u Leskovcu.

Grad Leskovac ima Akcioni plan za Romsku zajednicu, ali mu je rok istekao 2019. godine i za dve godine primene nije baš mnogo toga urađeno, ocenio je predsednik „RomaWorld“, Turkijan Redžepi.

–On smatra da na sastancima, putem dijaloga sa donosiocima odluka, NVO sektorom, medijima i zainteresovanim pojedincima, treba da se razgovara, jer se jedino zajedno može doprineti boljem razumevanju problema, sa kojima se susreće romska zajednica u Leskovcu.

Prošle godine, podsetio je Redžepi, formirana je radna grupa za izradu novog Akcionog plana, što je ohrabrujuće i pokazuje spremnost grada Leskovca da rešava probleme nacionalne manjine, koja zvanično broji oko 7.700 Roma.

Zoran Saitović, predsednik NVO „Rosa“ i član tima za izradu Lokalnog akcionog plana, smatra da je grad Leskovac, ozbiljno pristupio pitanju statusa romske nacionalne zajednice i traženju načina da se društveni i socio-ekonomski položaj ove manjine, što značajnije promeni na bolje.

– Mnogo toga je urađeno u poslednjih 5-6 godina. Pratili smo i kontrolisali sve, pa na osnovu toga izveli zaključak da se dosta radilo, ali i da nije sprovedeno kroz Lokalni akcioni plan. Mislim i da nije važno kolika je suma njime planirana, već koliko će stvarno biti urađeno. Neka su to i manja sredstva, ali da se vide kroz konkretan učinak. Radna grupa, u kojoj sam i ja, predložila je planove i aktivnosti u oblasti kulture, informisanja, socijalne zaštize, a pripremamo predloge i iz oblasti obrazovanja. Nadamo se i očekujemo, da će već na prvom skupštinskom zasedanju Lokalni akcioni plan za romsku zajednicu u Leskovcu, biti usvojen.

Redžepi je pozvao građane romske nacionalnosti da se na narednom popisu, planiranom za kraj ove godine, izjasne kao Romi, jer je to u njihovom interesu.

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Privremeno povučen skandalozan, sraman, diskriminatorski i rasistički predlog da se preimenuje bulevar Šabana Bajramovića u Nišu

Nakon odluke Gradske uprave Niša da se preimenuje Bulevar Šabana Bajramovića, usledile su oštre kritike javnosti, što je uticalo...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img