20.8 C
Leskovac
utorak, april 30, 2024
NAJNOVIJE VESTI

Od države 8000 evra pomoći za kupovinu novog automobila

Pročitajte

Ove godine kod države moći će da apliciraju taksisisti za subvencije za kupovinu novih vozila. Država je novac odvojila za 6.000 taksi prevoznika, svi koji ga žele mogu da dobiju po 8.000 evra, ali je za ovu vrstu novčane podrške potrebno ispuniti i nekoliko uslova, piše Blic.

Prvi je da vozilo nije skuplje od 13.000 evra, a među ključnim uslovima je i to da vozila moraju biti po ekološki prihvatljivim standardima. To praktično znači da u obzir dolaze samo nova putnička vozila koja imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas ili da zadovoljavaju najmanje euro 6 standard.

U vladinoj uredbi se navodi i da pravo na subvenciju imaju svi taksi prevoznici koji se ovim poslom bave najkraće od 4. januara 2019. godine, što znači da je uslov da taksiraju najmanje tri godine.

Među uslovima se navodi i da oni koji apliciraju za subvenciju moraju prethodno da isplate 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Ovaj deo novca mogu da obezbede svojim sredstvima, kroz lizing ili bankarski kredit.

Učešće od 15 odsto mogu obezbediti i svojim sredstvima, ali je u tom slučaju važno znati da se subvencija isplaćuje nakon što dostave dokaz da su u celosti isplatili dobavljaču deo kupoprodajne cene koji se ne finansira iz sredstava za odobravanje subvencija.

– Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo zaključenjem ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenjem ugovora o namenskom kreditu, subvencija se isplaćuje se nakon zaključenja ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenja ugovora o namenskom kreditu“, navodi se u uredbi vlade.

Zahtevi za subvencije podnose se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovo resorno ministarstvo nakon primanja dokumentacije ima tri meseca i da donese konačno rešenje.

Važno je znati i da prevoznici koji kupe vozilo uz pomoć subvencije isto vozilo ne mogu otuđiti u roku od tri godine, ali i da su dužni da kupljenim vozilom obavljaju delatnost najmanje u roku od tri godine.

Izvor: Blic

- Reklama -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

- Reklama -spot_img
Najnovije

Danas bez struje ulice u romskom naselju „Sat mahala“

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS 10/0,4 kV u Leskovcu. Zbog toga će u utorak,...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img