18.8 C
Leskovac
utorak, maj 21, 2024

Zdravstveni medijatori akcenat stavljaju na pomoć romskoj populaciji

Pročitajte

Zdravstvene medijatorke rade u više od 70 gradova u Srbiji, a njihov posao je da pripadnicima osetljivih grupa olakšaju pristup domovima zdravlja i lekarima. U ministarstvu zdravlja kažu da je projekat osposobljavanja zdravstvenih medijatorki pokrenut još 2008-me godine, sa ciljem da se poseban akcenat stavi na pomoć romskoj populaciji da što brže i lakše dođu do lekara. Trenutno ih ima 85.

Snežana Nikolić i Aliti Bajramša upoznale su se pre 13 godina, kada je Snežana počela da radi kao zdravstvena medijatorka. Njen zadatak je da povezuje Rome sa lekarima i domovima zdravlja, a u naselju Veliki rit, gde uglavnom žive Romi, pojavila se kada je većina njih bila bez zdravstvenog osiguranja, a na preglede se odlazilo samo kada je situacija bila neodložna. Do danas, Snežana im je nebrojeno puta pomogla da zakažu pregled i da se redovno vakcinišu.

Zdravstvena medijatorka ima zadatak da u toku jednog dana poseti pet porodica, a do sada je oko 147 hiljada Roma koristilo njihove usluge. Otkada ih one informišu i o toj temi, broj vakcinisanih među Romima je značajno porastao.

A osim o vakcinama i pregledima, zdravstvene medijatorke pomažu Romima i u mnogim drugim situacijama, što se pokazuje na primeru jedanaestočlane porodice Bajramši.

Da bi postala zdravstvena medijatorka, Snežana i sve ostale, pohađale su specijalizovanu obuku o tome koliko su važni rana nega i razvoj dece, ishrana, zdravstvena i socijalna zaštita, ali i obrazovanje. Tokom pandemije Kovida-19, pokazalo se još više koliko je njihova uloga značajna, a uticaj na porodice, zahvaljujući izgrađenom poverenju – ogroman.

Izvor:RTV

- Reklama -spot_img

Comments are closed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

- Reklama -spot_img
Najnovije

Leskovačke mažoretkinje prve na Državnom prvenstvu u Loznici

Na Državnom prvenstvu u mažoret plesu, koje je 19. maja 2024. godine održano u Loznici, „Leskovačke mažoretkinje“ osvojile su...
- Reklama -spot_img

Povezane vesti

- Reklama -spot_img